Инспекторатът на Министерството на правосъдието започва проверка в Агенцията по вписванията заради бонуси за 599 000 лева, раздадени за тримесечието, в което Търговският регистър не работеше 20 дни. Най-късно до две седмици се очаква проверката да приключи, съобщи БНТ.

Проверката е разпоредена от министъра на правосъдието Цецка Цачева, която преди ден оправда раздаването на парите с мотива, че щом има икономии на фонд "Работна заплата", това е нормална практика. Ще се проверява обаче дали е спазена наредбата, разрешаваща бонусите, като самата Цачева посочи, че не очаква да бъдат открити нарушения.

Министърът на правосъдието заяви, че ако проверката открие нарушения в прилагането на Наредбата за възнагражденията в държавната администрация, тя ще бъде безкомпромисна. Но не поясни дали ще има връщане на получените допълнителни материални стимули.

От 635 служители, работещи в агенцията, само трима не са получили "материални стимули" за юли, август и септември - тези, които имат отношение към срива на Търговския регистър - зачислени са към IT дирекцията.

Новината за раздадените бонуси по линия на т.нар. допълнително материално стимулиране стана известна през миналата седмица. Неработещият Търговски регистър нанесе сериозни щети на бизнеса, но шефката на Агенцията по вписванията Габриела Козарева мотивира раздадените пари с аргумента, че все пак агенцията администрира няколко регистъра, а сривът им донесъл и повече работа.

Козарева зае поста, след като предишният шеф на Агенцията по вписванията - Зорница Даскалова, подаде оставка именно заради срива на Търговския регистър. Тя бе предложена от партия "Атака".

Четиримата софийски директори в Агенцията по вписванията са получили по над 3000 лева на човек. Минималните бонуси почват от 700 лева, а различни началници са получили по над 2000 лева, в т.ч. и шефовете на отделите, пряко отговорни за блокажа на регистъра.