Вашингтон и Рияд са постигнали съгласие за прекратяването на въздушното зареждане на бойните самолети на коалицията, водена от Саудитска Арабия, воюваща срещу бунтовниците в Йемен, предаде "Ройтерс".

Множеството цивилни жертви в Йемен, както и жестокото убийство на Джамал Кашоги допринесоха за нарастването на недоволството на глобалната общност, което принуди дори близки партньори като САЩ и Великобритания да отправят критики към Рияд.

В края на октомври Вашингтон и Лондон призоваха за прекратяване на конфликта в Йемен. Те също изявиха подкрепа за усилията на ООН за спиране на четиригодишната война, която доведе до смъртта на десетки хиляди цивилни, предимно от глад или холера.

В събота коалицията първа съобщи за прекратяването на споразумението.

"Наскоро кралството и коалицията подобриха способностите си в зареждането на самолетите по време на полет. В резултат по време на преговорите със САЩ, коалицията пожела да се прекрати помощта в това направление", пише в официалното изявление.

Саудитска Арабия разполага с 23 самолета за операции по зареждане, включително шест "Еърбъс 330 МРТТ", използвани в Йемен, съобщи саудитската държавна медия "Ал Арабия".

Рияд също притежава и девет "КС-130 Херкулес".

Военният министър на САЩ Джим Матис заяви, че американското правителство ще продължава да подкрепя съюза в опитите му да ограничава броя на жертвите.

Но прекратяването на помощта на САЩ при зареждането на самолетите ще окаже малък ефект върху конфликта

"Едва една пета от самолетите на коалицията се нуждаят от снабдяване с гориво от Съединените щати", уточниха американски специалисти.