Завеждащият отдела за разследвания на турския вестник "Сабах" разказа пред арабската телевизия "Ал Джазира", че последните думи на Джамал Кашоги са били: "Задушавам се... Махнете тази торба от главата ми, имам клаустрофобия."

Журналистът Назиф Караман се е позовал на звукозапис от вътрешността на саудитското консулство в Истанбул, където дисидентът Кашоги, който пишеше за "Вашингтон пост", намери смъртта си на 2 октомври т.г.

Кашоги е умрял от задушаване, след като на главата му е била надяната пластмасова торбичка, е казал Караман, цитиран от телевизията.

По думите му убийството е траяло около седем минути, ако се съди по записа.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза в събота, че записът, свързан със смъртта на Кашоги, е бил споделен със Саудитска Арабия, САЩ, Германия, Франция и Великобритания.

Саудитска Арабия знаела, че убиецът на Кашоги е между 15-те души, които са отлетели за Истанбул часове преди инцидента на 2 октомври.

Според Караман саудитската група покрила пода с найлонови чували, преди да разчлени тялото на Кашоги за 15 минути под ръководството на Салах ал Тубайджи, шеф на саудитския Научен съвет по съдебна медицина.

Следи от киселина бяха намерени в резиденцията на саудитския генерален консул в Истанбул, където се предполага, че тялото на жертвата е било разтворено в киселина.

Изявлението на Караман идва в момент, когато турската полиция завършва издирването на тялото, но криминалното разследване за убийството на Кашоги ще продължи, съобщава "Ал Джазира", цитирайки неназовани източници.

Караман казал пред телевизията, че "Сабах" скоро ще публикува снимки на инструментите, които саудитската група е донесла и използвала в Турция.

Той добавил, че вестникът също ще публикува някои от записите, които са документирали последните моменти от живота на Кашоги.

През миналия месец главният прокурор на Истанбул каза в официален коментар по случая, че Кашоги е бил удушен веднага след като е влязъл в консулството и че тялото му е било разчленено.

Саудитска Арабия по-рано съобщи, че е арестувала 18 души и е уволнила петима висши правителствени представители при разследването на смъртта на Кашоги. Анкара иска Рияд да екстрадира заподозрените, но засега получава отказ.