„Протестите възвръщат достойнството на българите като граждани. Властта наказва гражданите за бедността. Гласът на гражданите, техните болки и тревоги, не са чути. Ако няма чуваемост, ако продължават изявления арогантни и цинични, закономерно е тези протести да продължат.”

Така президентът Румен Радев коментира пред журналисти в Карлово протестите, които вчера ескалираха и стигнаха до блокада на пътища. Според държавния глава обаче не оставка на правителството е решение. По думите му оставка в момент на растящи цени, инфлация и увеличаваща се престъпност не е решение, а абдикация от отговорност. 

Миналата седмица в обръщение към нацията в навечерието на 10 ноември Радев заяви, че в държавата се връщат практики от времената на партията-държава, решения се взимат непрозрачно, често пъти и еднолично, говори за корупцията и за свободата на словото. В отговор от ГЕРБ го обвиниха, че се държи не като обединител на нацията, както пише в конституцията, а като неин разединител.

„Обединител не мога да стана на неправдата, не мога да ставам обединител на политически партии, аз съм обединител на българския народ и съм длъжен да изразявам неговите притеснения и неговите надежди”, отвърна на обвиненията държавният глава. 

Той заяви, че в създалата се ситуация в страната и на фона на протестите, очаква решения, които да бъдат посочени от правителството и от Народното събрание. Последва предупреждение:

„Властта трябва да знае, че отказът от управление и бягството от управление поставя моралната преграда пред амбицията да искаш властта отново", каза Радев.