Писмената кореспонденция между председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов и Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) за начина, по който е бил "поканен" Панов в сградата на Комисията, за да дава обяснения за имотната си декларация, продължава.

След като Панов отказа "да отиде на килимчето" с аргумента, че не е редовно призован, днес от звеното на Пламен Георгиев разпратиха до медиите своята позиция.

Става въпрос за проверка срещу Панов, стартирана с основанието, че той не подаде имуществена декларация в Сметната палата, а в Инспектората на ВСС. За последното тече дело, в което Панов обжалва наложената му глоба от бившата Сметна палата, сега част от новата мегаантикорупционна комисия.

Както Клуб Z писа, миналата сряда на заместничката на Панов във ВКС Павлина Панова е било връчано писмо от КПКОНПИ, с което председателят на съда трябва да се яви днес, понеделник, в 10 ч. в сградата на комисията. Според думите на Панов на заместничката му е било обяснено "устно" и "изрично", че писмото е адресирано до него в качеството му на председател на ВКС. Самият Панов е бил в командировка в този ден.

За него обаче "призовката" е нередовна. Според Панов цитираните от КПКОНПИ норми "не предвиждат хипотезата за призоваване на председател на съдебна институция".

"Недопустимо е един председател на съд да бъде призоваван по този ред от държавен орган, чиито актове подлежат на съдебен контрол. Подобен подход грубо нарушава конституционния принцип на разделение на властите и същността на правовата държава. Намирам, че няма правно основание за явяването ми в сградата на КПКОНПИ на посочената дата", посочи председателят на ВКС, с което на практика отказа да се яви днес в 10 ч. пред КПКОНПИ.

От комисията обаче обвиняват председателя на ВКС, че се опитва да се постави "извън закона", криейки се зад поста си. 

"Г-н Панов е поканен в лично качество на служебния му адрес съгласно разпоредбите на процесуалните закони", се твърди в позицията до медиите.

Оттам посочват, че законът, по който работят, не прави разграничение в служебното качество на гражданите. 

"КПКОНПИ е органът, който разследва потенциално корупционно поведение на лицата, заемащи висши държавни длъжности, и председателят на ВКС е упоменат на първо място (в списъка по закон)", посочват от КПКОНПИ.

От позицията им става ясно още, че по отношение на магистратите законът прави разграничение на органа, пред когото те подават декларации за имущество и който прави проверки за конфликт на интереси, но не и по отношение на проверките за корупционно поведение. Т.е. Комисията търси такова при Панов. "На базата на тези разпоредби до момента органите на КПКОНПИ са вземали обяснения от магистрати", казват още хората на Пламен Георгиев.

И посочват в заключение:

"КПКОНПИ смята за неприемливо самоидентифицирането на един магистрат с цялата съдебна власт и използването на институцията, която представлява като основание да се постави извън закона. Разделението на властите означава ненамеса от една власт в работата на друга, а не недосегаемост на представител на една от властите."