Бойко Борисов се разминава с реалността, загубил е способността да регира бързо и правилно, а управляващите трябваше да се чели Аристотел, за да си спестят настоящите си проблеми. Това коментира пред "Фокус" политологът проф. Евгений Дайнов по повод вчерашните протести срещу цените на горивата.

"Аз мисля, че Борисов има тежък проблем. Неговите очаквания все по-драматично се разминават с реалността. Той още по времето на председателството си беше подредил следната картина: "България е стабилна, никой не ме оспорва, сега ще стана голям европейски политик, пък като мине европредседателството, ще стана на голям световен политик, ще въвеждам в ред световните дела“.  И изведнъж България започва да ври и кипи, и се оказва, че хората изобщо не са доволни от него. Това е толкова е различно от онова, което той си представя, че изпада в ситуация, която не е типична за него, но му се е случвало и преди - да не знае как да реагира", коментира Дайнов.

Премиерът вече не реагира нито бързо, нито правилно, отдалечил се е от действителността

Той допълни, че премиерът дълги години винаги е успявал да действа бързо и правилно, но напоследък не реагира нито бързо, нито правилно, защото се е отдалечил от действителността. Останалите членове на ГЕРБ били много далеч от неговото ниво и затова най-често говорели за конспирация срещу управлението. Според Дайнов недоволството трябва да си намери партиен носител, за да доведе до промени, но такъв няма

"Хайде да го кажем метафорично. В момента протестират обикновените хора, не такива, като мен, които имат ясни идейни конструкции в главата си, и чуват, и четат всичко. Обикновеният човек не протестира, народът като такъв не протестира, не е през цялото време политическо животно. Когато обикновените хора излязат на улицата значи им е писнало до такава степен от всички, че не чуват вече никого. Така че каквото и да си приказват горе по върховете, който с когото да се скара, ако това няма връзка с недоволството, стоящо зад този протест, никой няма да ги чуе, и ще изглеждат, както изглеждаха в началото на 2013 година – абсолютно неадекватни хора, които вършат някакви техни си неща и народът ги гледа с недоумение", смята Дайнов.

Според него управляващите сами са си изпросили тези протести.

"Всеки ден все едно нарочно измислят нещо, за да дразнят хората. Те си го предизвикаха и ще ви кажа защо - това пак отново е описано от Аристотел: ако някой управляващ беше чел Аристотел, това, което е писал този дядо преди 2300 години, щеше да си спести ама много неприятности, супер много неприятности. Никакъв адекватен отговор не може да дойде от управляващите, защото те влязоха в една спирала да градят олигархия, а олигархията си има вътрешни закони на развитие. Най-малкото води до монопол, до самообслужване на властта и до кражби на публични средства", коментира Дайнов.

И припомни, че в момента в парламента се внасят закони, които изхвърлят малките търговци на горива и закрепват монопола на "Лукойл".

Хората на протеста - не са бедни, от средната класа и не от София

Според социолога Андрей Райчев хората, които вчера излязоха на протест, не са бедни, от средната класа са и не са софиянци.

"Те наистина са недоволни. Страната от една година се тресе от скандали и сега явно преминава към протести. Според мен тези хора искат да кажат: Стига, не можем повече да живеем така", коментира Райчев пред бТВ.

Според него се вижда разликата между "не издържам" и " не искам повече да живея така", като сегашните протести изразяват второто становище. Райчев смята, че най-късно до местните избори ще има предсрочен парламентарен вот. 

Хората се научиха, че който най-гръмогласно си постави исканията, получава резултат

Според политолога Татяна Буруджиева пред БНТ през първата-втората година гражданите чакат да видят докъде и как ще се развиват нещата в управлението. 

"И обикновено на края на втората година се получават такива недоволства", смята тя.

"Само че, сега тук се комбинираха няколко фактора и оттук нататък нещата изглеждат по по-различен начин. Който по-гръмогласно си постави исканията и който излезе да протестира, обикновено получава резултат. Това е едното нещо, на което се научиха някак си хората", добави Буруджиева.

Присламчили се хора, които изгаряли да протестират без значение по каква тема

Според Георги Харизанов в един момент положението е станало хаотично. 

Протестът започнал от Велико Търново, където хората поставили "основателния, донякъде, въпрос защо при тях горивото е по-скъпо от останалата част на България". Към това се присламчили хора, "които изгарят от желание да протестират без значение по каква тема". Той смята, че след това са се присламчили и политически партии. Както и президентът.

"Изпускат се две много важни неща, които поради някаква известна свенливост, като че ли не могат директно да обяснят на хората, а те трябва много често да им бъдат напомняни, тъй като едни от основните сюжети в протеста, освен цените на горивата, са и доходите. Аз бих казал, че исканията на този протест са справедливи, но не и изпълними от политическата класа, защото те в огромна степен не зависят от нея", добави Харизанов пред БНТ.