Европейската комисия (ЕК) днес не отрече, че се подготвя връщането на визите за британските граждани, които пътуват до ЕС.

Маргаритис Схинас, главният говорител на ЕК, бе попитан дали наистина се обсъжда добавянето на Великобритания в списъка на държавите, чиито граждани могат да влизат в ЕС, само ако имат виза.

"Подготвителната ни работа е в ход вече от година", заяви Маргаритис Схинас, главният говорител на ЕК. "Подобна стъпка би била предприета, ако преговорите за оттеглянето на Великобритания от ЕС завършат с провал", добави той. 

По-рано днес Съветът на ЕС съобщи, че няма напредък по преговорите и че ЕС трябва да бъде готов за всякакво развитие. Очаква се утре тази оценка да бъде представена пред Европейската комисия от главния преговарящ на ЕС - Мишел Барние.

Схинас също подчерта, че държавите от ЕС, които отказват да се присъединят към Глобалния пакт за миграцията на ООН (сред които, както стана ясно тази сутрин, е вече и България), подкопават позицията на Съюза на световната сцена.

На брифинга бе засегнат и въпросът за мандата на председателя на ЕК - Жан-Клод Юнкер, който изтича на ноември 2019 г. Схинас потвърди, че Юнкер няма намерение да се кандидатира отново и добави, че той може да остане на власт временно и то само ако се забави процесът по избирането на следващия председател. Схинас напомни, че подобно забавяне се е случвало и преди.

По въпроса за активирането на член 7 от Договора от Лисабон за замразяване на правото на Унгария да разполага с глас в Съвета на ЕС, Схинас подчерта, че това не е първият път, в който е обсъждано порицаването на държавата. Той все пак добави, че това е от компетенцията на Европейския парламент (ЕП), а не на ЕК.