Съдът днес отказа за втори път да прекрати и върне на прокуратурата делото срещу бившия директор на НДК Мирослав Боршош и също бившия председател на съвета на директорите Валентин Кръстев.

След няколко неуспешни опита за тръгване - включително едно връщане и едно отлагане, днес съставът с председател Стефан Милев успя да проведе предстартовото разпоредително заседание.

Това стана въпреки протестите на адвокат Даниела Доковска, че клиентът ѝ Боршош продължава да не разбира смисъла на най-тежкото обвинение - по чл. 203 от НК - длъжностно присвояване в особено големи размери, което е особено тежък случай. Според адвокатката обвинението, което предвижда не на шега - от 10-20 години затвор, се гради на платен аванс от НДК към "Галчев груп" - изпълнител на ремонтите за Двореца.

Обвинението се базира на датите - на 1 ноември 2016 г., плащайки аванс, той е осъществил деянието присвояване на чужди пари, тъй като не били налице основанията за плащане.

Такива възникнали с приемо-предавателния протокол за цялата свършена работа, който е подписан на 13 юли 2017 г.

Затова адвокат Доковска попита има ли някой, който не знае, че аванс по самия си смисъл означава сума, която се дава преди свършването на работата. И че неразбирането - в какво тогава го обвиняват, накърнява съществено правото на защита на Боршош.

"Ние твърдим, че имаме право да разберем с кое свое действие подзащитният ми е присвоил пари, като е платил за извършена работа. Как се присвояват пари с плащане на аванс за извършена работа?! Ако това не разберем, ние не можем да го защитаваме - каза адвокатката. 

Не е ли вярно, че авансът винаги се плаща за все още несвършена работа? Не е нужно човек да бъде юрист, затова защо се твърди присвояване, след като работата е изпълнена?!"

Тя изтъкна още, че обвиняемият трябва да знае фактите и механизма на деянието, което прокуратурата твърди, че е извършил.

Съдия Стефан Милев обаче прие, че прокуратурата е отстранила в достатъчна степен установените от самия него нередности в обвинителния акт.

Той напомни, че когато тръгне делото по същество, всеки ще има право да се защитава срещу фактите в обвинителния акт. И още - ако сега коментира фактологията (т .е. на старта, когато се обсъждат само "процесуални" подробности), би обезсмислил произнасянето си по-натам.

Той отбеляза, че предишния път е върнал акта само със забележка към това - защо прокуратурата приема случая за особено тежък.

Днес към Боршош бяха предявени и два частни иска. Държавата в лицето на Министерството на финансите се конституира като граждански ищец за сумата 3 431 146,06 лв. (точно колкото се претендират в обвинението на прокуратурата, б.р.).

Отделно от това юридическото лице "НДК – конгресен център София" ЕАД също ще търси от Боршош 503 757,56 лв.

Общо обаче обвинението му от прокуратурата пък е за 3 971 999 лв.

Днес в съда се появиха и три частни лица, понесли неимуществени вреди. Но тримата обявиха, че няма да имат финансови претенции в рамките на този процес.

Така, ако не се обжалва определението, делото ще тръгне по същество на 14 януари.