Годишните доклади за правосъдието и вътрешните работи на България и Румъния, които Европейската комисия се очаква да обяви, няма да бъдат последните и наблюдението ѝ над двете страни ще продължи поне още година, казаха пред Клуб Z  два независими един от друг европейски източника, пожелали анонимност.

"Вероятно обаче догодина наесен, преди края на мандата си, Комисията ще излезе с още един документ с характер на оценка", каза единият от източниците, който не пожела да бъде цитиран поименно заради политическата деликатност на въпроса.

Встъпвайки в длъжност преди четири години, сегашният председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обеща, че до края на петгодишния му мандат вече почти 12-годишното наблюдение над България и Румъния ще бъде приключило. За да стане това обаче, двете държави трябва да покажат убедителни резултати и необратими промени в наблюдаваните области, за каквито досегашните доклади не свидетелстват изцяло.

Според единия от източниците Комисията иска да спази обещанието си и има политическите мотиви за това преди европейските избори догодина, но констатациите ѝ за правосъдните реформи и особено - за борбата с корупцията в България и Румъния - засега  не ѝ позволяват да предложи на държавите членки да гласуват за прекратяване на наблюдението.

Комисията "ще се постарае да продаде както обикновено" очаквания утре доклад за България като "обективен", но стилистиката му ще позволява той да бъде представен в положителна светлина, смята източникът.

"В това има видимо много силни политически мотиви преди европейските избори", каза източникът.

Комисията става политически уязвима, ако не може да предложи край на мониторинга, защото това би говорило лошо за неговата резултатност, за нейната ефективност и за основателността на решението на ЕС да приеме България и Румъния през 2007 година. 

Източникът не уточни какъв ще бъде документът, който тя ще предложи догодина, и по какво той ще се отличава от досегашните доклади. Предполага се, че този документ ще бъде "препоръка и оценка", която да послужи като основание Механизмът за сътрудничество и проверка, посредством който се извършва наблюдението, да бъде прекратен в обозримото бъдеще. 

Това би позволило на Брюксел едновременно да спази обещанието си и да не прави предложение, което държавите членки биха отхвърлили.

Днешният доклад за България ще отчете напредък по всички шест показателя, по които страната ни е наблюдавана, каза другият източник. Няма да има нови препоръки извън 17-те от предишния доклад, добави той. 

По думите му докладът за Румъния ще бъде много по-критичен от българския заради отменените от сегашното ляво правителство антикоурпционни мерки, за които тази страна получи високи оценки в предишните доклади.

ЕС наблюдава Румъния по четири показателя, тъй като смята, че тя има проблеми само с правосъдието, но не и с организираната престъпност за разлика от България.