Един човек е загинал и най-малко 53 са ранени в резултат на ракетния обстрел от ивицата Газа срещу Израел, съобщиха израелските спасителни служби, цитирани от Франс прес.
Мъртъв мъж на около 40 години бил изваден тази нощ изпод развалините на сграда в град Ашкелон в Южен Израел, улучена от една от десетките ракети, изстреляни от вчера следобед от ивицата Газа.

"От 16.30 до 01.15 часа местно време спасителите оказаха помощ на 53 пострадали, включително двама в критично състояние - войник и 60 годишна жена", се казва в съобщението на израелската служба за спешна помощ.

Израелската армия съобщи, че е нанесла успешен ракетен удар срещу щаба на военното разузнаване на терористичната организация "Хамас" в град Газа, предаде ДПА.

"Ние ударихме щаба на военното разузнаване на "Хамас" в отговор на над 300-те ракети, които терористите в Газа изстреляха по Израел", написа в "Туитър" говорител на израелските въоръжени сили. "Това е мястото, където служителите на разузнаването на "Хамас" събираха информация, за да атакуват израелците", се казва в съобщението. В него се добавя, че радикалното палестинско движение, което контролира ивицата Газа "нарочно е разположило щаба си близо до училище".

Палестинският лидер Махмуд Абас призова вчера международната общност незабавно да се намеси в ситуацията в ивицата Газа и да спре "агресията на Израел", предаде палестинската агенция УАФА, цитирана от ТАСС.
Генералният секретар на ООН Антониу Гутерeш призова всички страни да проявят максимална сдържаност, след като палестинци в Газа изстреляха десетки ракети и минометни снаряди по Южен Израел, а израелската армия отвърна с въздушни удари, заяви заместник-говорителят на Гутериш, Фархан Хак, цитиран от Ройтерс.

"Специалният координатор на ООН за близкоизточния мирен процес Николай Младенов работи в тясно сътрудничество с Египет и всички заинтересувани страни за възстановяване на спокойствието", посочи говорителят.

Израелската армия обяви, че от снощи израелски изтребители, бойни хеликоптери, дронове и танкове са поразили над 70 цели на движенията "Хамас" и "Ислямски джихад" в ивицата Газа в отговор на масирания обстрел от палестинския анклав, при който срещу израелски градове са били изстреляни най-малко 300 ракети и снаряди.

Израелски изтребители разрушиха с ракети сградата на телевизията на терористичната организация "Хамас" в Газа.

Израелската армия потвърди, че е нанесла въздушен удар по сградата на телевизията на движението Хамас в Газа, съобщи ТАСС.

"От неделя вечерта "Хамас" непрекъснато обстрелва с ракети и минометни снаряди градове в южен Израел. В отговор армията на Израел порази стратегическа терористична цел: изтребители нанесоха удари по сградата на телевизия "Ал Акса", разположена в центъра на град Газа", се казва в разпространено от военните изявление.

В изявлението се добавя:

"Тази телевизия принадлежи и се управлява от "Хамас" и дава своя принос във военната дейност на "Хамас", включително чрез предаване на оперативни съобщения на бойците, разпространяване на призиви за терористична дейност срещу Израел и предоставяне на указания как да се провежда терористичната дейност".

По данни на арабската телевизия "Ал Хадас" по сградата били изстреляни шест ракети. Персоналът, който предварително бил информиран за предстоящите удари, бил евакуиран. Не се съобщава за пострадали.
Израелската армия обяви, че през последните няколко часа израелски изтребители, бойни хеликоптери, дронове и танкове са поразили над 70 цели на терористичните движенията "Хамас" и "Ислямски джихад" в ивицата Газа в отговор на масирания обстрел от палестинския анклав, при който срещу израелски градове са били изстреляни най-малко 300 ракети и снаряди, съобщава БТА.