В ГЕРБ министри и депутати са си разпределили "задачи", за да се реагира на протестите от последните дни, свързани с цените на горивата, повишените данъци върху старите автомобили и цената на "Гражданската отговорност". 

Това е станало на заседание на ръководството на партията късно снощи, се разбра от думите на председателката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова пред Нова тв.

Първата "задача" е самата Стоянова и финансовият министър Владислав Горанов да поискат среща с президента Румен Радев. На нея представителите на властта искат да обяснят на държавния глава каква е ситуацията с промените в данъците на старите коли, както и какъв е замисълът на предложенията за въвеждане на лимити при обезщетенията при смърт на пътя, които се поемат от застраховка "Гражданска отговорност".

Според депутатката от ГЕРБ, ако се проведе разговорът с президента Радев, той може би ще подкрепи действията на управляващите и ще заема информирани позиции. 

Нови идеи за тавана при обезщетенията при катастрофи

Целта на въвеждането на лимити за обезщетение при смърт на пътя според Стоянова е именно да не се допусне драстичен скок на цената на задължителната на собствениците на коли застраховка, обясни отново самата тя. Предложението за промяната е нейно, но след обвинения, че става въпрос за лобизъм в полза на застрахователите, премиерът Бойко Борисов разпореди на депутатите от ГЕРБ да не го приемат. Последваха и протестите. 

Работна група сега е измислила нов вариант - да няма лимит при обезщетенията, поискани от най-близките роднини - родители и деца, но да има такъв от 5000 лева за разширения кръг от лица, които могат да поискат обезщетение при доказана емоционална връзка с жертва на пътя, което стана възможно след решение на Върховния касационен съд. Става дума за по-далечни роднини, братовчеди и  т.н.

"За мен е важно всички да разберат за какво става дума, защото в момента се счита, че „Гражданска отговорност” ще се повиши заради предложението на Менда Стоянова, а е точно обратното. Предложението ми би помогнало за това тя да не расте”, допълни председателят на бюджетната комисия.

По думите й тя брани интереса на 3 млн. души, които имат застраховка "Гражданска отговорност", а не обратното. Председателката на бюджетната комисия твърди, че ако оттегли текстовете в Кодекса на застраховането - то цените на застраховката ще скочат драстично. А това в крайна сметка може да доведе до риск за финансовата стабилност - защото хората няма да могат да плащат застраховките си, обезщетения ще продължат да се плащат от гаранционния фонд, а това ще доведе до фалити за застрахователи.

Само за последните 3 месеца претенциите за обезщетения са за над 100 млн. лв., съобщи още Стоянова. 

В законопроекта й предложението за лимити на обезщетенията след смърт на пътя са 20 000 лева за съпруг или партньор на загинало лице, 15 000 за брат или сестра и 5000 при "емоционални отношения". През миналата година изплатените обезщетения на най-близките на загиналите са за над 280 млн. лева.

Какво става с цените на горивата

Вицепремиерът Томислав Дончев днес ще има разговори с петролната и газовата асоциация за цените на горивата, съобщи още Менда Стоянова. Това е втората задача, поставена от Изпълнителната комисия на ГЕРБ снощи, стана ясно от думите й.

"Не знам до какво биха довели тези разговори. Там е важно да се направи анализ докъде производителите и търговците на горива на нашия пазар биха могли за един определен период от време, докато се успокои международният пазар на петрол, да минимизират своите печалби и да ги сведат до едни приемливи нива, за да не се случи по-голямо увеличение на цената на бензина", поясни Менда Стоянова.

Тя обаче припомни, че през 2013-2014 г. цените на горивата са били дори по-високи, след това има спад. Депутатката обясни, че става дума за конюнктура на световния пазар. Нещо повече - тогава доходите са били по-ниски при по-високи цени. Въпреки това сега се генерира недоволство сред гражданите.