Президентът Румен Радев раздели бизнеса на два типа - такъв, който корумпира властимащите и на такъв, който има честен и иновативен подход. По думите му политическият елит у нас трябва да се вслушва в опита на втория тип бизнесмени, които у нас били около десетина души, за да просперира в действителност страната.

Изказването си държавният глава направи по време на на церемонията, на която бяха отличени финалистите от конкурса "Мениджър на годината - 2018". Държавният глава обяви победителя от 11-ото издание на надпреварата за успешни бизнес ръководители, организирано от списание "Мениджър". Президентът връчи кристалната статуетка на Александър Димитров, председател на управителния съвет и главен изпълнителен директор на "А1 България".

"Развитието на иновативния и почтен бизнес през последните десетилетия у нас нямаше как да се случи, ако не бяха българските предприемачи и мениджъри с богат опит, управляващи ефективно процеси и хора, вземащи важни оперативни и стратегически решения", заяви Радев.

И допълни:

"Страната ни ще е различна, ако по-често представителите на нашия политически елит се вслушваха и вглеждаха в знанията, професионалния път и опита на десетимата мениджъри-финалисти, номинирани за наградата, които ръководят сложни процеси, проекти и хора в трудна и динамична среда." 

Държавният глава посочи, че в българския бизнес се налага разграничение: "първият тип бизнес у нас фокусира изцяло усилия в търсене на подходящите хора сред онези, които разпределят и управляват публичния ресурс, с цел по-лесно да печелят обществени поръчки и пари. Другият залага изцяло на ефективен мениджмънт, иновации, производство с висока добавена стойност, развитие на конкурентоспособност".

По думите на държавния глава, непочтеният бизнес ражда несправедливост и корупция, изкривява икономическите и обществените отношения, задушава качеството и конкурентоспособността, отдалечава страната от модерния свят и води надолу цялото общество. Вторият тип бизнес е този, който движи напред българската икономика и придава реална добавена стойност – това е истинският и прогресивен български бизнес, който инвестира в обучение и квалификация на своите служители, в нови форми на управление и постепенно, но неотклонно модернизира обществото и интегрира страната в Европа. Президентът призова държавата и обществото да подкрепят именно почтения и прогресивен бизнес.

По думите му държавата е длъжник на българския бизнес по отношение на правила, предсказуемост и законност, но и българският бизнес е длъжник на гражданите по отношение на заплащането на труда.

"От обучението си в Стратегическата академия на Военновъздушните сили на САЩ научих, че бъдещето принадлежи на онези ръководители, които успеят да съчетаят науката за мениджмънта с изкуството на лидерството", отбеляза още Радев.