БСП ще бъде "естественото продължение на исканията на хората на улицата". Това заяви лидерът на партията Корнелия Нинова.

"Между първо и второ четене на бюджета ще внесем искания за отмяна на облагането с данък за старите коли. От няколко дни виждаме протести в много градове на страната с различни искания на хората от тези градове. Проблемите и въпросите, които те поставят, имат решение. Има място и начин как те да бъдат решени. Мястото е Народното събрание, начинът е със закони. Ето защо ние предприехме действия тези искания да намерят своето естествено продължение", каза Нинова.

Тя припомни, че БСП са внесли искания, но управляващите са ги отхвърлили. Нинова уточни, че БСП ще настоява МС да оттегли законопроекта за екотакса за дрехи и обувки втора употреба.

"Продължаваме да настояваме да се намали ДДС-то на хляба и лекарствата, да се преизчислят пенсиите", заяви Нинова.

Според нея исканията на протестиращите са за смяна на модела на управление.

"Нас не ни чуха, ето сега трябва да чуят гласа на хората", заяви Нинова.

Тя отрече твърденията на зам.-шефа на ГЕРБ Цветан Цветанов, че БСП е организирала протестите чрез своите кметове.

"Много интересно как кметовете ни от Асеновград, от Брегово, от Тунджа, Гоце Делчев, Арчар и Хърлец организираха протестите във Варна, София и Пловдив. Защо са им тогава Фандъкова, Николов, Портних (изредените имена са кметове на София, Бургас и Варна - б.р.)? Да си ги оттеглят, след като ние можем с кметовете от Хърлец и от Изворище да направим протестите, каквито ги видяхте в големите градове на страната. Благодаря, сериозно признание за нашата сила и на нашите кметове", каза Нинова.

Тя призова управляващите "да се вземат в ръце в тази ситуация, разбираме, че имат тежки проблеми".

"С патриотите проблеми и разправии, вътре помежду им проблеми и разправии. Менда Стоянова вкарва един закон, Бойко Борисов го изкарва. Екатерина Захариева каза, че подкрепя пакта за миграция, Бойко Борисов казва, че не подкрепя", допълни Нинова.