Вчера един документ от 16 странички, със заглавие "Визия 2020", хвърли служебното правителство в тъч. Проекто-визията на министерство на отбраната, водено служебно от Велизар Шаламанов, си позволи да определи политиката на Путин в последната година като заплаха за сигурността на България.

"Визия 2020" дефинира 5 риска за България като член на НАТО и възможностите ни да се защитим от всички форми на агресия, които Русия демонстрира или е способна да демонстрира в бъдеще.

Разбира се, всяка проруска глава се надигна и нададе вой. Проектовизията, която е предимно анализ на отбранителните ни способности в контекста на регионалните и европейски вълнения около украинския конфликт, се превърна в "Служебното правителство обяви Русия за враг".

Премиерът Близнашки веднага обяви, че документът е "твърде суров",  в начален и работен вариант, и че ще бъде преработен. Изми си и ръцете - не трябвало да се публикуват проекти, несъгласувани с министър-председателя.

След това малкият файл беше свален от сайта на министерството - http://www.md.government.bg/bg/doc/tema/20140826_Vision_2020.pdf.

Именно последната стъпка е необяснима. Дори може да се каже - мирише малко на ревизионизъм. Какъв е смисълът да се премахва документ, вече присъствал часове наред в публичното пространство и прочетен, цитиран и обсъждан от хиляди? Десетки публикации в медиите, дискусии по телевизии, радиа - това как ще го изтрие г-н Близнашки? 

Този уж малък жест демонстрира голяма паническа реакция. Бързо, да го замажем! 

Също така и непознаване на това как работи световната мрежа. Вчера наш читател ни помоли да го снабдим с документа. Макар да сме сигурни, че с малко търсене лесно ще го намерите, направихме си труда да го свалим, преди да го свалят те, и ви го предлагаме тук:

Визия 2020: България в НАТО и в Европейската отбрана