С дълбока благодарност към Европейската комисия - така трима министри - вицепремиерката Екатерина Захариева, правосъдната министърка Цецка Цачева и вътрешният министър Младен Маринов - реагираха на огласения днес пореден мониторигов доклад по механизма за сътрудничество в сферата на правосъдието и сигурността. 

И тримата оцениха годишния документ на ЕК като "положителен", "обективен" , а според Цачева той отбелязва и "необратимостта на реформите" в България.

Първа по точки за доклада говори Захариева. Тя подчерта, че по три от групите препоръки от предишния доклад на ЕК -  независимостта на съдебната власт, правната рамка и борбата с организираната престъпност - мониторингът върху България е временно прекратен. По думите й това, че е временно е въпрос на формулировка, защото проверките на Брюксел ще приключат с цялостното затваряне на механизма. Тя отчете, че има хоризонт това да се случи до края на мандата на действащата ЕК, начело с Жан Клод Юнкер. Той приключва в края на следващата година. 

В сферите, където все още има какво да се свърши от родните институтии - продължаване на правосъдната реформа, въвеждането на съдебната карта и борбата с организираната престъпност - Захариева също наблена на положителните оценки, макар да има недовършена работа. По думите й, а след това и по теми на министър Младен Маринов - в неговата сфера - битката с организираната престъпност - наличието на още работа само мотивира управлението. 

Вицепремиерката подчерта добрата оценка на ЕК за антикорупционното законодателство и работата на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество КПКОНПИ, както и за нивото на прозрачност в съдебната система - например публикуването на докладите за дейността на различните звена в нея. Захариева, а и Цачева, не пропуснаха да споменат и похвалите, според тях, за избора и работата на новия Висш съдебен съвет.

"За да се стигне до затваряне на три групи препоръки е отчетена работата както на изпълнителната власт и Народното събрание, така и работата на съдебната власт. Благодаря на Европейската комисия", завърши министърката на външните работи изложението си.

Цецка Цачева веднага се присъедини към благодарностите за Брюксел: 

"Докладът е положителен, обективен и подчертава необратимостта на реформите. Правителството, а и Министерството на правосъдието ще продължим работата си по изпълнение на всички препоръки, така че хоризонтът за приключване на мониторинга, който е видим, да е факт в следващите месеци". 

Вътрешният министър Младен Маринов също благодари и не пропусна да похвали и работата на прокуратурата, особено на Специализираната прокуратура, която работи по делата на организираната престъпност и корупцията.

Все пак министрите отчетоха, че все още се очакват от България влезли в сили присъди по корупционни дела. 

"Оценките са позитивни в няколко последователни доклада, което дава визия, че работим в правилната посока. Независимо от положителните оценки - това ни кара да сме още по-отговорни, продължаваме работа", заключи Маринов.

Захариева: Този докрад ни прави още по-отговорни и ни мотивира за осъществяване на съдебната реформа, имаме ясен план по всички препоръки на ЕК. Така или иначе анализ на техническата част на докрада се прави в момента

На въпрос за очакваните реакции от опозицията, както и на изказванията на президента Румен Радев с критики към управлението в последните дни, Екатерина Захариева обяви:

"Докладът на ЕК е толкова ясно позитивен, че който както и да го интерпретира - гражданите са интелигентни и могат да четат".

Влошена медийна среда? Проблем на медиите, не на властта

Журналистически въпрос за един от новите моменти в доклада на ЕК, който не звучи положително - а именно "значителното влошаване на медийната среда през последните години, което изправя обществеността пред риск от ограничаване на достъпа до информация и може да има негативно въздействие върху съдебната независимост при наличие на персонални атаки срещу съдии в някои медии" - предизвика кратки консултации между тримата министри кой точно да отговори. В крайна сметка това бе вицепремиер Захариева. 

Тя обяви, че това не е предмет на доклада, а тя самата го е разбрала по-скоро като призив.

"И становището ни е, че за съдебната система и МВР призивът е те да бъдат оставени да работят спокойно, аз така го разбирам"

Захариева декларира, че правителството не се меси в медиите, защото това би било цензура, а "а ние никога не сме си го позволявали". След това сметна за уместно да цитира премиера Бойко Борисов, който неотдавна заяви, че свободата на медиите е отговорност на самите медии. Според външната министърка това важи и за "въздържането от автоцензура".

"Тези констатации не ги приемам като констатации към правителството", заключи Захариева.