Руският печат коментира американската реакция на идеята на френския президент Еманюел Макрон за създаване на европейска армия, която да е независима от САЩ.

"Росийская газета" припомня реакцията на говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт, че САЩ са против всякакви действия, които биха могли да отслабят НАТО.

"Каквото и да се прави, това не бива да бъде изолирано от действията на НАТО - една сигурна организация, подкрепяна дълги години от САЩ и много други страни", посочи Науърт.

Европа се сблъсква днес с многобройни опити за намеса във вътрешните й демократични процеси и в киберпространството й, пише "Росийская газета".

"Известия" отбелязва, че американският лидер Доналд Тръмп нарече идеята на Макрон "много обидна" и отново прикани европейските страни "да си платят вноската в НАТО".

Изданието набляга и на вчерашното изявление на германската канцлерка Ангела Меркел пред Европейския парламент в Страсбург, че бъдещата европейска армия не е против НАТО и на думите й, че бъдещата армия "може да е едно добро допълнение на НАТО", както и уверенията, че Европа не иска да поставя под въпрос класическите си отношения с Америка. 

"Големи усилия" са били необходими, за да може 11 от 29-те членки на НАТО да вдигнат военните си разходи на 2 процента от БВП, смята руски експерт, цитиран в "Парламентская газета".

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви по-рано, че за три години страните, харчещи за отбрана 2 на сто от БВП според обявената от НАТО цел, са станали 11. Той обаче изтъкна, че от политическа гледна точка страните-членки трудно подкрепят вдигането на разходите за отбрана. Столтенберг констатира, че всички съюзнички от алианса са спрели да свиват военното финансиране, посочва всекидневникът.

"Трябва да кажа, че това е коствало големи усилия, най-вече на Тръмп (. . .) Най-вероятно Столтенберг трябва по-скоро да благодари на американците, отколкото да се гордее", коментира военният политолог Андрей Кошкин.

Като цяло се очертава тенденция да расте броят на държавите, които си плащат квотата - "има заплаха от санкции, някакъв шанс да се скараш с американците, ако не плащаш и не си изпълняваш ангажиментите", обяснява той.

"НАТО се доближи плътно до Руската федерация - САЩ и Грузия сключиха исторически договор", пише в заглавие "Росийский диалог".

Пентагонът полага изключителни усилия да превърне Кавказ в полигон за НАТО, където ще бъдат изпробвани най-нови оръжия. Властите на САЩ и на Грузия договориха изграждането на военно летище близо до Тбилиси, информира онлайн изданието.

Летището ще бъде построено във военната база Вазиани недалеч от грузинската столица, съобщи вчера армейски генерал Стив Лайънс, началник на Транспортното командване на САЩ. По данни на Телеграм-канала "Студена война" грузинският министър на отбраната Леван Изория е заявил, че новото летище ще подсигурява инициативата на комисията НАТО-Грузия в кавказката страна да бъде създаден център за отбранителна готовност.

Ще отбележим, че през последните 10 години в Грузия се състояха около 50 военни учения - задължително с участието на американски войници. Според военни експерти САЩ имат собствени интереси в Кавказ - използват ученията като претекст, за да практикуват схеми за военна логистика, да упражняват прехвърляне на войски и техника, добавя "Росийский диалог".