В доклада на Европейската комисия никъде не се споменава, че има натиск върху медиите от правителството - така вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева коментира пред Нова тв новия момент в мониторинга над страната ни, оценката по който бе оповестена вчера. Наред с коментарите на ЕК по същество за ситуацията в съдебната система и сигурността, които са обект на механизма за сътрудничество, в документа се появява за първи път описание на проблема с обективността в медиите, собствеността им и се говори за риск гражданите да нямат достатъчен достъп до информация.

По думите на Захариева по-скоро става дума за призив съдебните и правоохранителните органи да бъдат оставени да си вършат работата спокойно, а не за критика към властите. По думите й констатациите за медиите са на база данни от различни изследвания, според които България пада в класациите за медийна свобода.

"Въпросът е защо това се случва. Опитите за осветляване на собствеността в медиите невинаги се приемат добре", заключи вицепремиерката, но не доразви тезата си.

По думите й няма по-критикувана власт от изпълнителната в медиите, но "това не е лошо". А най-важните въпроси за медийната среда са самоконтролът и въздържането от автоцензура. На въпрос на водещия дали автоцензурата не върви с цензура, Захариева отговори отрицателно. После даде пример с Висшия съдебен съвет, който се е заел да разработва правила кога и как да реагира, ако е наличен натиск върху съдебната система от медиите:

Аз винаги съм казвала, че когато натискът влезе в съдебната зала, правосъдието излиза. Но трябва да има баланс - да не се чувстват под натиск съдиите и прокурорите, когато си вършат работатастана ясно още от казаното от Захариева.

За съдържанието на доклада на ЕК вицепремиерката повтори тезите си от вчера - че той е положителен и обективен, временно прекратява наблюдението върху България по 3 от 6 показателя - независимост на съдиите, правна рамка и организирана престъпност, но остава работата по останалите точки, сред които е борбата с корупцията.

"Реформата не се прави за това имаме ли доклад или не, а заради българските граждани. Крайната цел е да има доверие в правосъдието", заключи Захариева.