Изненадващо днес парламентът нямаше проблем с кворума за разлика от изминалите няколко седмици и започна работа по седмичната си програма. Но пък минути след като това бе установено, депутатите решиха пак да се преброят. Поименно.

В 9 часа таблото закова бройката присъстващи народни избраници на 125 души. А парламентарната шефка Цвета Караянчева побърза да удари звънеца, с който се слага начало на заседанието - да не би случайно числото да падне под 121 в последния момент. Видимо доволна и усмихната, Караянчева изчете програмата на депутатите за седмицата.

Минути след първоначалната регистрация обаче председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов (ГЕРБ) поиска да бъде направена поименна проверка на присъстващите в зала. Целта бе да се бетонира присъствието за деня, тъй като според парламентарния правилник таква проверка може да се прави само веднъж на заседание по инициатива на парламентарна група.

Преброяването отчете 134-ма народни представители - достатъчно за да работи Народното събрание днес, а който иска, вече може да напусне парламента, в т.ч. и депутатите на ГЕРБ. Сега от опозицията не могат да поискат нова проверка, ако видят, че залата е празна.

Сагата с кворума стана на практика всекидневна, след като депутатите на БСП и ДПС заявиха, че няма да се регистрират в началото на заседанията, докато вицепремиерът Валери Симеонов не подаде оставка. Реално сега кворумът се крепи на "Воля" на Веселин Марешки и на независимия Спас Панчев. Управляващите ГЕРБ и "Обединени патриоти" имат общо 122-ма депутати, които никога не са в този състав на работа в НС.