Голям напредък и положителен доклад, който се държи на работата и на властта, и на работата на опозицията, и на гражданското общество и медиите, и на съдебната власт - така от ДПС обобщиха оценката си за доклада на Европейската комисия по механизма за сътрудничество, който бе представен преди ден. 

"Радостен е фактът, че този доклад е предпоследен. Дано да остане предпоследен", заяви депутатът от движението Йордан Цонев пред журналисти в Народното събрание по повод това, че заявката на ЕК е, че мониторингът може да приключи догодина, ако реформите у нас продължат с бързи темпове. 

"Докладът е доста обективен, трябва всички да работим в същата посока, за да няма повече такива доклади", допълни Цонев. След което се прехвърли на критиките в документа - коментирайки само една от тях - най-новата, която е свързана със свободата на медиите в България и прозрачността в собствеността им.

"Ако управляващите не бяха бавили промените в закона, свързан с медиите, който внесохме с колегата Делян Пеевски и колегите Хамид Хамид и Велислава Кръстева, и този законопроект беше приет преди няколко месеца, то в доклада на ЕК нямаше да има критики", заяви Цонев.

Става дума за приетия неотдавна с гласовете на ГЕРБ, "Обединени патриоти" и вносителите от ДПС ремонт за Закона за депозиране на печатните издания, който разшири кръга на медиите, които декларират фактическите си собственици пред Министерството на културата и въвежда изискване за деклариране на приходите на медиите извън тези, които са от "обичайната им дейност". В това число са всякакви дарения, странично финансиране и банкови заеми.

Текстовете бяха внесени от Цонев, Пеевски и компания още в началото на 2018-а, но "отлежаваха" в парламента. След внасянето им премиерът Бойко Борисов поиска и управляващите да излязат със своя законодателна инициатива за медийната среда. Това обаче така и не се случи, а промените "Пеевски", каквато гражданственост придобиха, тази седмица бяха обнародвани в "Държавен вестник", след като бяха гласувани малко преди това от парламента. Имаше призиви за вето от президента Румен Радев, но такова нямаше. 

"За свободата на словото - там имате думата вие, колеги, а не ние", обърна се към журналистите в парламента Цонев.  

Подобна е и интерпретацията на управляващите от ГЕРБ - че ситуацията в медийната среда е въпрос на самоконтрол от страна на медиите и недопускане на автоцензура. И самият премиер Бойко Борисов неотдавна - тоест преди темата да се появи в доклада на ЕК за първи път, обяви, че въпросът със свободата е въпрос на самите медии. Коментар от премиера по темата имаше и днес.

Цонев даде пример как имало и случаи на "влияние на издадели върху определени журналистически мнения" и "тези неща са в доклада на ЕК". 

ДПС отчете и какъв е партийният им принос към положителния доклад на ЕК. 

"ДПС участва активно във всички предложения и законопроекти, ние сме съвносители на много от законопроектите или наши предложения са подобрили нормативната база", заяви юристът от движението Хамид Хамид. И добави: "Искам да подчертая и приноса на всички съдии и прокурори, на ВСС - голяма част от положителната оценка на ЕК се дължи на тях, защото демонстрираха желание за реформа, както и на КПКОНПИ, оценките за която са положителни, да оставим да си върши работата".

За протестите и президента Румен Радев

ДПС не участва в протестите в страната, нито ги организира, но подкрепя искането на майките на деца с увреждания и подкрепящите ги граждани за оставка на вицепремиера Валери Симеонов, заяви още Йордан Цонев на въпрос. Той припомни, че движението иска въпросната оставка от година и половина по различни поводи и това не се е променило. 

За изявленията на президента Румен Радев и критиките му към управлението и как те се вписват в последвалия "положителен доклад" на ЕК по мониторинга, депутатът от ДПС заяви: 

"Всеки има право да тълкува доклада, както намери за добре. Нашата оценка ви я дадохме".