САЩ са готови за студена война с Китай, ако Пекин не промени политиката си, заяви вицепрезидентът Майк Пенс в интервю за "Вашингтон пост", цитирано от ТАСС.

По думите му президентът Доналд Тръмп е готов за нормализация на отношенията с Пекин, но Китай трябва да бъде готов сериозно да промени своята политика, включително в икономическата и военната сфера.

„Мисля, че до голяма степен това ще зависи от срещата в Аржентина между президента Тръмп и председателя Цзинпин (на срещата на Г-20 в Буенос Айрес)“, отбеляза той.

Според Пенс за Китай това е последен шанс да не допусне студена война със САЩ.

В отговор на въпрос, дали Вашингтон е готов за подобен сценарий и какво ще стане, ако Китай не изпълни необходимите условия, Пенс отговоря:

„Ние наистина мислим, че в момента сме в силна позиция.“

По-рано американският вицепрезидент заяви, че Пекин се намесва във вътрешните работи на САЩ и „манипулира американската демокрация“, припомня руската агенция. Той конкретно заяви, че Китай искат да сменят Тръмп като президент, пише ТАСС. 

Преди седмица Тръмп на среща с журналисти съобщи, че САЩ са получили възможност да достигнат до значителен прогрес в регулирането на търговските спорове с Китай и той е готов да обсъди проблемите на двустранната търговия на разговора си със Си Цзинпин на срещата на върха на лидерите от Г-20 в Аржентина между 30 ноември и 1 декември.

Китайска делегация, водена от вицепремиера Лю Хъ, може в скоро време да посети САЩ за преговори за уреждане на търговските спорове, съобщи днес в. "Саут Чайна морнинг пост".

Преговорите между САЩ и Китай по търговски въпроси бяха спрени в средата на септември, когато бе отменено пътуването на китайска делегация до Вашингтон заради въведените от президента на САЩ Доналд Тръмп по-високи мита за вноса на китайски стоки.

"Напоследък атмосферата за водене на диалог значително се подобри", заяви китайски правителствен източник. За това благоприятства и проведеният преди две седмици телефонен разговор между лидерите на двете страни Си Цзинпин и Доналд Тръмп.

От 24 септември влязоха в сила въведените от САЩ вносни мита за китайски стоки на стойност 200 милиарда долара. Белият дом заяви, че от 1 януари 2019 година митата ще се повишат до 25 процента. Китай отговори с мита от 5 до 10 процента за внос на стойност 60 милиарда долара. Тръмп обяви и намерение да пристъпи към трети етап от изпълнението на ограничителните мерки, ако Пекин реши да предприеме ответни стъпки и заяви, че САЩ ще въведат допълнителни мита, приложими към китайските стоки и услуги за 267 милиарда долара.

Ескалацията на търговско-икономическите противоречия със САЩ не се е отразила на ключови показатели от развитието на Китай, въпреки че не трябва да се забравят външните фактори на нестабилност, заяви днес говорителката на държавното статистическо управление на Китай Лю Айхуа.

"Влиянието на търговско-икономическите спорове със САЩ върху икономиката на Китай като цяло е съвсем незначително. В същото време има множество външни фактори на нестабилност", заяви тя на пресконференция.

По думите й търговската война с Вашингтон е усложнила бизнеса най-вече на малките и средните предприятия, а също така е довела и до значителни колебания в цените на редица стоки на международните пазари. Едновременно с това не бива да се пренебрегват назряващите вътрешни противоречия от структурен характер, добави тя, цитирана от БТА.