След априлската първа копка на първата турска АЕЦ президентите на Русия и Турция откриват идния понеделник (19 ноември) и сухопътното направление на газопровода "Турски поток", който вече стигна Стария континент - европейската част на Турция. Работите по полагане на тръбите по дъното на Черно море вече са приключили и "Турски поток" излезе на суша.

В церемонията чрез видеоконферентна връзка ще се включат и президентите на Турция и Русия Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин, както направиха и за началото на строителството на АЕЦ "Аккую", която се строи с руски кредит.

На 19 ноември в Истанбул двамата лидери ще обсъдят "развитието на двустранните отношения и актуални международни проблеми", предаде ТАСС. Турски медии допълват дневния ред с темите за Сирия и ситуацията в Близкия изток. Доставката на руските ракети С-400 също се очаква да бъде предмет на срещата между Путин и Ердоган.

Газопроводът "Турски поток" се състои от две тръби, всяка от които с капацитет 15.75 млрд. куб. м газ на година. Едната е предназначена за нуждите на турския пазар, но синьото гориво от другата е предназначено за пазарите на ЕС и за нея се конкурират България и Гърция.

Нова ситуация на газовия пазар на Балканите

С пускането на "Турски поток", планирано за края на 2019 г., се предвижда Русия да затвори Трансбалканския газопровод, през който сега транзитира синьо гориво за европейските пазари - това е тръбата, която преминава през Украйна, Румъния и България към Турция. През нея се транзитират около 17 милиарда куб. м природен газ на година. България консумира около 2.8 млрд. куб. м.

С оглед на променящите се газови потоци в Югоизточна Европа и с цел запазване и развитие ролята на България като водещ транзитен център на синьо гориво в региона, е необходима промяна в Енергийната стратегия на страната, констатираха на среща преди ден в българското Министерство на енергетиката. Тази промяна е навременна с оглед предизвикателствата, свързани с осигуряването на конкурентен пазар и поддържането на атрактивни цени на синьото гориво за потребителите, е основният извод от срещата.

Над 80% от компресорните станции в региона са на българска територия, за тяхното модернизиране бяха направени сериозни инвестиции, за да запазим и повишим транзита през наша територия, каза пред участниците в дискусията заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков. Изпълнителният директор на
"Булгартрансгаз" Владимир Малинов обясни докъде е напредъкът "по реализацията на концепцията за изграждане на газоразпределителен център "Балкан"  на българска територия", става ясно от съобщение на МЕ.

В рамките на концепцията се планира изграждане на необходимата инфраструктура, която по предварителна оценка, направена на база на предпроектното проучване за газоразпределителния център "Балкан", е на стойност около 2.8 млрд. лева. Като част от хъба е предвидено да бъде създадено дъщерно дружество на "Булгартрансгаз", което ще оперира борсова платформа за търговия с природен газ. Бъдещата газова борса няма да е изцяло държавна, а дялове ще имат и частни акционери.