Чехия се присъедини днес към страните от ЕС, отхвърлящи Пакта за миграция на ООН, чиято цел е да регулира отношението към мигрантите в световен план, предаде Ройтерс.

Тази сутрин правителството в Прага е гласувало Чехия да не подписва споразумението, заяви правителствен източник.

Така Чехия се присъедини към Австрия, България, Унгария, както и към САЩ, които отказаха да одобрят Глобалния пакт за миграцията на ООН.

"Чешката република отдавна подкрепя принципа на разделяне на легалната и нелегалната миграция", обяви вицеприемиерът Ричард Брабец на пресконференция в сряда, съобщава Ройтерс. Според него крайният текст на документа не отразявал чешките предложения в тази посока.

През юли т. г. всички държави членки на ООН изразиха подкрепа за пакта - с изключение на САЩ. По-късно документът, който няма обвързваща сила, беше отхвърлен от правителствата на Унгария и Австрия. А в понеделник след инициатива на "патриотите" към тях се присъедини и българският кабинет. Преди това срещу пакта се обявиха и от БСП.

Пактът за миграция трябва да бъде подписан през декември в Мароко и гласуван през следващата година. 

Шефът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер вече разкритикува тези държави, които решиха да не се присъединяват към пакта.

"Ако двете или трите държави, които имат съмнения относно пакта на ООН го бяха прочели, нямаше да се отеглят от него", каза Юнкер. После той даде друг пример: "ЕС не може да има твърди позиции, когато говорим за нарушаване на човешките права в Китай...защото някои държави имат връзки с Китай заради инвестиции...като например в пристанището на Пирея".