Британската министър-председателка Тереза Мей ще предупреди днес правителството, че Обединеното кралство ще трябва да започне подготовка за Брекзит без споразумение от 1 декември, ако дотогава не подпише с Европейския съюз договор за излизане от съюза, пише "Файненшъл таймс", цитиран от БТА.

Очаква се Мей да изтегли Великобритания от предвидената през ноември среща на лидерите на ЕС, ако министрите откажат да подкрепят проекта ѝ за Брекзит. 

Така в началото на декември ще трябва да започне изпълнение на плановете на британското правителство за подготовка за Брекзит без споразумение с ЕС, пише "ФТ".

"Кабинетът ще трябва да реши в следващите седмици дали Брекзит без споразумение ще бъде главният сценарий за излизане от Съюза", заявил пред вестника правителствен служител. "Първи декември е определената дата за това", добавил той.

Думите му са подкрепени от друг служител на правителството:

"Последната седмица на ноември и първата на декември са смятани за "червената зона", в която ще бъдат взети много трудни решения за напускане без споразумение".

Дори и такова споразумение да бъде одобрено от лидерите на ЕС през ноември, подготовката за напускане на съюза без сделка ще продължи. Това се дължи на факта, че договорът трябва да бъде гласуван от парламента през декември, а правителството не е сигурно дали ще събере необходимите гласове за приемането на споразумението.

Междувременно говорител на Европейската комисия призова днес медиите да останат в готовност за развитие по въпроса за споразумението с Лондон в близките часове или дни. В края на обичайната обедна пресконференция на ЕК говорителят не си взе довиждане за днес с кореспондентите в Брюксел, съобщава БТА.

Преди това той заяви, че в тези часове е в ход работата и в Лондон, и в Брюксел, по въпроса със споразумението. По-късно днес следобед ЕК ще представи данни за хода на преговорите и вероятно съдържанието на самото постигнато споразумение на посланиците на държавите от ЕС.