Лидерът на БСП Корнелия Нинова влезе в открита война със строителния бранш у нас. След като от левицата внесоха миналата седмица искане до пътната агенция за независим одит за състоянието на няколко основни пътни артерии с внушението, че голяма част от поръчките са корупционни, от камарата на строителите излязоха с призив трудът им да не се използва за политически цели. Днес обаче Нинова пак реши да внесе искането до АПИ и отвърна на строителите с: "Не ни плашете!".

"Ние, българските строители, заявяваме категорично, че не сме корумпирани!", заявиха преди ден от Камарата на строителите в България.

И се заканиха, че ако не бъдат взети мерки, за да не се използва строителният бизнес за политически цели, с което се уронва престижът на бранша, ще организират протест в дните след 18 ноември. Попитаха и дали Елена Йончева, един от вносителите на първото искане до АПИ и говорител на партията, е правила в качеството си на журналист подобни разследвания за състоянието на пътищата в мандата на бившия й партньор и бивш премиер Сергей Станишев. От Камарата настояха и за оставките както на Йончева, така и на останалите вносители - депутатите Крум Зарков, Христо Проданов и Георги Свиленски.

 А в отговор лично Нинова отиде до АПИ, за да внесе повторно искане за независима европейска лаборатория да провери определени участъци на магистрали и околовръстни пътища.

"Това е действие за връщане на нормалността в държавата. Защото след като Елена Йончева, Христо Проданов, Крум Зарков и Георги Свиленски внесоха същото искане преди седмица, от Камарата на строителите реагираха абсолютно неадекватно. Те поискаха оставката на тези депутати и поставиха срок за подаването й до 18 ноември. Заплашиха, че ще блокират парламента и няма да ги допуснат до работа. Това е драстично нарушаване на нормите - и морални, и правни. Абсурдно е за европейска, нормална и правова държава това поведение", възмути се соцлидерът.

И се обърна към строителите:

"Не ни пречете ние да си вършим качествено работата. Не ни плашете! Работата на бизнеса не е да ограничава конституционните права на народните представители да си вършат работата"

След което Нинова даде един вид предизборно обещание на бранша:

"За Строителната камара искам да кажа, че можем да им гарантираме законност, еднакви правила за всички, никакъв политически натиск, изнудване и рекет, но срещу това искаме почтеност и качество на работата. Да строят качествено и да ни оставят ние да си гледаме нашата работа."