Личните карти на европейските граждани ще трябва вече да са в един формат и с биометричен чип. Това гласи предложение на Европейската комисия, което Съветът на ЕС одобри днес.

Освен личните карти документите на съпрузите и съпругите на европейските граждани и разрешенията за престой на чужденци ще трябва да бъдат със стандартен размер - на банкова карта.

Те ще трябва да могат да бъдат разчитани машинно, а всяка карта трябва да има и безконтактен чип за биометрични данни, в който да се записват два пръстови отпечатъка и лицева снимка.

Държавите от Съюза ще могат да дават безсрочни лични карти на гражданите над 70 години, ако са по новите изисквания. Но останалите трябва да си сменят документа на всеки 10 години, а чужденците - на всеки 5.

Решението ще влезе в сила две години след окончателното му одобрение. Старите карти ще са валидни до срока на издаването им.

Какво става с българските лични карти с чип?

България от няколко години се опитва да сложи чип в личните карти, но досега без успех. Първата обществена поръчка през 2016 г. щеше да струва 484,2 млн. лв. (без ДДС). А картите с чип трябваше да станат за януари 2017 г.

Само две седмици след обявяването й обаче премиерът Бойко Борисов я прекъсна и обяви, че вместо това новите карти ще се правят от държавното предприятие "Център за предоставяне на услуги". Управляващите обаче се отказаха тази идея и дори я премахнаха от закона.

Тази година бе отворена нова поръчка, този път за два пъти по-малко пари - 238 млн. лв. без ДДС. Тя включва и изграждането на специална нова сграда за близо 4 млн. лв. в Академията на МВР в столицата, където ще се издават самите лични карти и паспорти.

Изборът на изпълнител, с който да се сключи 10-годишен договор, предстои. Според обществената поръчка новите документи ще са готови до 2020 г. - т.е. преди новите регулации на ЕС да влязат в сила.

Според действащия закон у нас безсрочните карти са достъпни за граждани над 58 години, а не над 70, както препоръчва европейското предложение. В момента у нас в България наличието на биометрични данни в чипа на личната карта не е задължително - тоест гражданинът има право на изричен отказ да смени документа си с такъв с чип. Очаква се обаче скоро от МВР да бъдат внесени промени в закона и картите с биометрия, с които чиповете да са задължителни. Пожелателният им характер бе записан по времето на министър Румяна Бъчварова.