Води се разследване за външно финансиране на политически кампании в ЕС, съобщи днес пред Европейския парламент в Страсбург еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова.

Тя отбеляза, че в подобна подривна дейност първото място е за Русия, но че други следват примера на Москва. По нейните думи ЕС впряга допълнителни сили, за да установи чии интереси стоят зад кибер нападенията и дезинформацията в Общността.

Еврокомисарят призова за съгласувана работа на европейските служби за сигурност в пресичането на хибридните заплахи. Тя съобщи, че според още неогласявано проучване на общественото мнение 73 на сто от европейците са притеснени от дезинформацията и мнозинството искат прозрачност за политическите кампании онлайн.

Намесата в изборите на една държава от ЕС се отразява на цялата Общност, посочи Вера Йоурова. Станахме свидетели на съгласувано разпространение на дезинформация, включително отвън, добави тя. По нейните думи до 2020 г. в ЕС ще се състоят 50 избора, сред които и за евродепутати през май догодина.

Австрийското председателство на Съвета на ЕС отбеляза, че наскоро Европейският съвет прие решение за въвеждането на санкции за извършителите на електронни удари (увреждане на съобщителни системи, дезинформация). Има нужда от незабавни и постоянни действия за противопоставяне на подобни посегателства, заяви представителят на председателството. 

Междувременно стана ясно, че прокуратурата в южния германски град Констанц е поискала от Бундестага да свали имунитета на Алис Вайдел, съпредседателка на парламентарната група на партията "Алтернатива за Германия" (АзГ), във връзка за разследване за незаконно финансиране на антиимигрантската партия, предадоха АП и ДПА. 

АзГ, която зае трето място на парламентарните избори през миналата година, призна по-рано тази седмица, че местният клон на партията, оглавяван от Вайдел, е получил през 2017 г. дарение от Швейцария за около 130 хиляди евро. Според немски медии Вайдел изхарчила част от парите за предизборна агитация в социалните медии и за хонорара на адвокат в заведени от нея дела срещу журналисти. От партията потвърдиха, че с тази пари са били извършвани плащания, но заявиха, че впоследствие Вайдел била върнала дарението заради възникнали съмнения в неговата законност. Връщането на сумата не е станало до април т.г., посочи ДПА. Агенцията припомни, че изборите за Бундестаг се състояха на 24 септември 2017 г.

Дарението е било изпращано на траншове през периода юли-септември м.г. до клона "Констанцко езеро" на АзГ. Банковите преводи са били съпътствани от забележка "принос за кампанията на Алис Вайдел", твърди прокуратурата. Базирана в Цюрих компания потвърди плащанията, но подчерта, че ги е извършвала от името на друго лице. Името и самоличността на дарителя остават неизвестни.