Американският министър на енергетиката Рик Пери призова Унгария и нейните съседи да отхвърлят руските газопроводи, за които Вашингтон настоява, че се използват като инструмент за натиск и контрол на Москва върху Централна и Източна Европа.

Енергийната диверсификация ще бъде от решаващо значение за региона, тъй като Русия е използвала енергийните суровини като оръжие в миналото, каза Пери.

"Русия използва проекта за газопровод "Северен поток 2" и "Турски поток", за да се опита да укрепи контрола си върху сигурността и стабилността на Централна и Източна Европа", посочи американският министър на енергетиката по време на визитата си в Будапеща.

Унгарският външен министър Петър Сиярто заяви обаче, че "Турски поток", който е в процес на изграждане от Русия до Турция, е добра новина за Унгария. С годишен капацитет от 5 млрд. до 6 милиарда куб. метра едно от неговите "разклонения" ще докара газ на южната граница на Унгария по нов маршрут, през Сърбия.

Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп се стреми да насърчава закупуването на втечнен газ от Съединените щати или други доставчици, вместо да увеличава дела на закупуваното от Русия синьо гориво, отбелязва Ройтерс.

"(САЩ) силно се противопоставят на тези проекти и настояваме Унгария и нейните съседи да се присъединят към нас, отхвърляйки ги."

Унгария до голяма степен зависи от Русия за доставките на природен газ, които идват най-вече чрез газопровод през Украйна. Русия също така изгражда два нови ядрени реактора в унгарската АЕЦ "Пакш". 

Правителството се надява да купува газ от Хърватия, която строи терминал за втечнен природен газ, както и от Румъния, каза Сиярто.

Сиярто заяви, че е поискал помощ от САЩ в подкрепа на диверсификацията на Унгария. Газовата връзка все още не е в състояние да осигури внос на синьо гориво от Черно море през Румъния.

Дългосрочното споразумение между Москва и Будапеща за доставки на газ изтича през 2020 г.