В руския парламент е внесен законопроект, който забранява използването на клетки и стъклени кабини в съдебната зала, съобщи Интерфакс. Вносители са група сенатори начело с председателя на комитета на Съвета на федерацията Андрей Клисас по конституционно законодателство и държавно устройство.

Проектът предлага промяна в Наказателно-процесуалния кодекс, с която се забранява "поставянето на заподозрени, обвиняеми или подсъдими в защитни кабини в процесуалната зона на съдебните зали, както и използването на други конструкции, които не позволяват на тези лица да комуникират с адвоката".

Целта на законодателното предложение е да подобри хуманното отношение към хората, заподозрени или обвинени в престъпление, става ясно от мотивите към законопроекта. Поставени в защитна кабина, те са физически и психологически изолирани от съдебното заседание, преди всичко засягат контакта с адвокат и съответно правото да получат квалифицирана правна помощ според инициаторите. Според тях клетките също така имат морално и психологическо влияние.

"Може да се каже, че нашето общество като цяло възприема отрицателно факта на поставянето в "клетки" на заподозрените, обвиняемите или подсъдимите било то в метални или стъклени конструкции", казват вносителите.

През юли тази година председателят на Съвета на федерацията Валентина Матвиенко се обяви срещу клетките.

"Да се държат хора в клетки пред телевизионните камери, без да са обвинени в нищо, невинни, докато процесът продължава - е нечовешко, недостойно, на този човек ние му разбиваме живота... Когато имаме серийни убийци, когато се разглеждат престъпленията на хора, представляващи заплаха - това е едно. Но когато имаме наказателни дела на друго ниво - добре, защо? Това унижава човешкото достойнство."

През февруари миналата година Европейският съд по правата на човека (EСПЧ) в Страсбург присъди 18 000 евро на трима руски граждани, които са били държани в клетка по време на съдебния процес срещу тях и така е било унизено човешкото им достойноство. Последваха и други решения на ЕСПЧ за руснаци, държани в клетки или т.нар. аквариуми - стъклени кабини с рамки от стомана. Самите аквариуми пречат на контакта подсъдим - адвокат повече отколкото клетките, тъй като обвиняемият не чува почти нищо, а при говорене на висок глас чуват и останалите.

През 2016 г. ЕСПЧ, разглеждайки жалбата на московчанина Ярослав Белоусов (студент, осъден на 2 години и половина в колония заради участие в  митинг за честни избори в Москва през 2012 г.), постанови, че тези стъклени заграждения не осигуряват хуманни условия на подсъдимия и не му дават възможност ефективно да се защитава, съветвайки се с адвоката си.