Британското правителство одобри текста на споразумението с ЕС по условията за Брекзит, заяви премиерът Тереза Мей, съобщава ТАСС, цитирана от БТА.

Така Мей най-сетне получи подкрепа от кабинета за текстовете в проекта на споразумение. Това стана след продължило пет часа инфарктно заседание.

"Британското правителство одобри текста на проектоспоразумението с ЕС по условията за излизане на Обединеното кралство от общността", заяви Мей в кратко изявление пред журналисти, което направи пред "Даунинг стрийт" 10 - "Колективното решение на кабинета е, че правителството трябва да одобри проектоспоразумението. Това е решителна стъпка, която ще ми позволи да постигнем напредък и да финализираме споразумението".

По думите й текстовете гарантират, че страната ще запази контрол върху парите, законите и границите си.

"Възможностите за избор, които имахме, бяха трудни, особено по отношение на Северна Ирландия", подчерта Мей, цитирана от Франс прес, след което добави, че проектоспоразумението е най-доброто възможно.

То ще ни позволи да си върнем контрола върху нашите пари, върху нашите закони и граници, ще сложи край на свободата на движение и ще защити работните места, сигурността и нашия съюз, увери министър-председателката. 

Твърдо вярвам, с ума и сърцето си, че това решение отговаря в най-голяма степен на интересите на цялото Обединено кралство, каза тя, цитирана от Ройтерс.

"Зная, че ни очакват трудни дни и че споразумението ще се гледа под лупа", отбеляза още Мей, която сега трябва да убеди британския парламент да гласува проектоспоразумението.  

ЕС и Великобритания публикуваха тест от няколкостотин страници на сключеното споразумение. 

Бе предварително обявено, че Мей ще направи само кратко изявление пред медиите, след като приключи срещата с министрите й. Мей ще говори утре пред Камарата на общините. Тази вечер тя ще обсъди текста с партньора в управлението - лидерът на Демократичната юнистка партия (DUP) Арлен Фостър.

Какво се споразумяха

Европейската комисия предложи тази вечер Европейският съвет да одобри постигнатото предварително споразумение в преговорите по оттеглянето на Великобритания, съобщи паралелно и главният преговарящ на ЕС Мишел Барние и представи съдържанието на сделката:

Предвижда се Великобритания да плати задълженията си към бюджета на ЕС, за които е гласувала в общностните институции. Очертан е преходен срок след оттеглянето на 29 март догодина - до 31 декември 2020 г. (21 месеца). Твърдата ирландска граница се предлага да бъде избегната с оставането на Северна Ирландия в митническия съюз на ЕС.

Гражданите на ЕС, които живеят до напускането във Великобритания и британците, които са се заселили на континента, запазват, докато са живи, правата си, включително на социални надбавки и на покана до семействата си да живеят заедно. Изпълнението на споразумението ще бъде под надзора на Съда на ЕС.

За бъдещите отношения се предвижда изготвянето на изявление към споразумението, в което ще се предвижда Великобритания и ЕС занапред да не си налагат взаимно мита и квоти. Предвижда се запазване на тясното сътрудничество на службите за сигурност.

Преди документът да влезе в сила, трябва да бъде одобрен и от депутатите от Великобритания, както и от всяка държава членка на ЕС. Едва след това Лондон ще напусна ЕС на 29 март 2019 година.