Британският премиер Тереза Мей призна, че "Брекзит" може да бъде спрян, като е възможно да има нов референдум, пише вестник "Индипендънт".

Излагайки причините за необходимостта да бъде подкрепено предложеното от нея споразумение, тя описа възможните алтернативи като "Брекзит" без споразумение или изобщо да няма "Брекзит". Евроскептиците вероятно ще бъдат допълнително огорчени от клауза в проекта за сделка от 585 страници, която позволява неопределено разширение на преходния период, като текстът просто казва, че може да продължи до 20ХХ, пише изданието.

На въпрос какво е имала предвид с изявлението, че въобще може да няма "Брекзит", нейният говорител каза:

"Трябва да видите това през призмата на парламента, след като основната опозиционна партия каза, че "Брекзит" може да бъде спрян, има народно движение за втори референдум, на което сме се противопоставили."

"Време е да се върнем в ЕС", пише на плакат, издигнат на протест вчера в Лондон.

Британската преса подробно разглежда договореното споразумение между Обединеното кралство и Европейския съюз, като се обръща особено внимание на разногласията в кабинета и в Консервативната партия на премиера, като се акцентира върху т. нар. предпазен механизъм, който ще постави граница между Северна Ирландия и останалата част от Великобритания. Именно тази клауза може да предизвика остра полемика в парламента и да доведе дори до вот на недоверие срещу Тереза Мей, съобщава "Фокус".

Кабинетът на Тереза Мей одобри споразумението с ЕС, прикривайки недоволството сред министрите, пише британският вестник "Таймс". 

Тереза Мей заплаши недоволните в своята партия, че може изобщо да няма "Брекзит", след като тя прокара сделката си с ЕС през разделения кабинет. Естер Маквей, министърът по въпросите на социалните грижи, се смяташе, че е на прага да напусне снощи след спорове в края на маратонова петчасова среща. Въпреки че Маквей беше един от деветте старши министри, които критикуваха сделката, Тереза Май излезе, заявявайки, че е осигурила подкрепата на кабинета за "решителна стъпка" към финализирането на "Брекзит" на специална среща на лидерите на ЕС на 25 ноември.

Министър-председателката обаче призна, че е изправена пред "трудни дни", след като Джейкъб Рийс-Мог, лидер на „брекзитърите“, отхвърли проектоспоразумението, заявявайки, че ще направи Великобритания "постоянен васал" и предупреди, че може да предизвика вот на недоверие. Тереза Май трябва да си осигури подкрепата на депутатите от Камарата на общините, където се очаква гласуването да е на 18 декември. Говорейки пред офиса си, тя каза:

"Когато премахнете детайлите, изборът пред нас е ясен: тази сделка, която дава резултат от гласуването на референдума, който възстановява контрола над нашите пари, закони и граници, слага край на свободното движение на хора през границите, защитава работните места и сигурността на нашия съюз; или да напуснем без никаква сделка, или изобщо да няма "Брекзит".

Тереза Мей излезе пред "Даунунг стийт" 10 да говори с журналистите.

Публикуването на документите само добави въпроси как ще работи споразумението. Те показват, че министрите са се договорили, че Великобритания ще влезе в неограничен митнически съюз с ЕС, ако не бъде намерено решение за предотвратяване на твърда граница в Северна Ирландия до края на преходния период през декември 2020 г. Обединеното кралство има право да удължи преходния период, но все още не е ясно колко дълго. Няма да има едностранно право на отказ от предпазния механизъм и Великобритания няма да може да реализира сделки за свободна търговия през това време. Тя може да поиска да се оттегли, но окончателното решение ще се състои в независим арбитражен комитет, чиито членове ще бъдат номинирани от двете страни. Великобритания би могла да избере да удължи преходния период като алтернатива, но ще трябва да договори бюджетни плащания с Брюксел. Като част от митническото споразумение Великобритания се ангажира да поддържа и спазва всички нови европейски правила за опазване на околната среда, както и разпоредби, които обхващат правата на работниците.

Освен това в ход, който ще разгневи Демократичната юнионистка партия (ДЮП), правителството също така прие, че Северна Ирландия ще трябва да следва допълнителни правила на единния пазар, които няма да се прилагат другаде. Това ефективно ще създаде регулаторна граница в Ирландско море, нарушавайки една от червените линии на ДЮП, и по-вероятно е партията да гласува против сделката. Девет души изразиха резерви по време на вчерашното заседание на кабинета: Доминик Рааб - министър за "Брекзит", Андреа Лиъдсъм – председател на парламента, Джефри Кокс - главен прокурор, Пени Мордънт – министър по въпросите на развитието, Майкъл Гуув, министър на околната среда, Джеръми Хънт – външен министър, Саджид Хавид – вътрешен министър, баронеса Евънс – председател на Камарата на лордовете, и министър Маквей.

Планът за "Брекзит" на Тереза Мей означава разделен кабинет, разделена партия и разделена нация, пише британският вестник "Гардиън". Тереза Май ще започне битка с високи залози, за да прокара проектоспоразумението през парламента в четвъртък, след като получи подкрепата на нейния дълбоко разделен кабинет по време на изпълнено със спорове 5-часово заседание на кабинета. Пред своя офис в сряда вечер Мей каза, че вярва "с ума и сърцето си", че споразумението ѝ е най-доброто за Великобритания - а единствените алтернативи: или липса на споразумение, или изобщо да няма "Брекзит". Тя каза, че нейните министри са взели "колективно" решение да финализират сделката в Брюксел, която след това ще трябва да се върне в парламента за одобрение, но беше ясно, че има значително несъгласие. Имаше редица недоволни гласове от страна на министрите, подкрепящи "Брекзит", като срещата надхвърли планираната продължителност с два часа. Един източник от кабинета е казал, че министърът на околната среда Майкъл Гоув е единственият „брекзитър“, подкрепил споразумението.

"Това е решение, което не беше взето леко, но аз вярвам, че това е твърдо в националния интерес", каза Мей, добавяйки, че кабинетът е провел "дълги, детайлни и страстни дебати".

Източници на кабинета съобщиха, че Естер Маквей, социален министър, е реагирала най-остро срещу проектоспоразумението и е предупредила за хаос, ако правителството загуби вота в парламента. Според информациите 11 министри са изразили резерви срещу споразумението. В рамките на няколко минути от публикуването на документите Джейкъб Рийс-Мог, лидерът на „брекзитърите“ в парламента, е писал до всички колеги от Консервативната партия да отхвърлят споразумението, като не изключва и искане на вот на недоверие срещу премиера.

Депутати от Консервативната партия определят споразумението с ЕС за "Брекзит" като „неприемливо“, пише британският вестник "Дейли експрес". След като на "Даунинг стрийт" 10 се проведе петчасово заседание на кабинета, министрите се съгласиха с крехко мнозинство да подкрепят споразумението, подготвено с преговарящите в Брюксел. Депутатите сега се изправят пред избора да подкрепят сделката, която довежда докрай референдума за "Брекзит" от 2016 г. или "да има "Брекзит" без споразумение, или никакъв "Брекзит" изобщо", каза Тереза Мей.

И въпреки успеха си да убеди кабинета си да подкрепи плановете й Тереза Май вчера се изправи пред нарастващото недоволство сред депутатите от нейната партия. Според някои от тях дори е възможно да бъде поискан вот на недоверие на премиера. Тереза Май също се изправи пред конфликт с Арлайн Фостър, лидер на нейните парламентарни съюзници в Демократичната юнионистка партия, относно потенциалното въздействие на сделката върху Северна Ирландия. Заплашвайки да сложи край на парламентарния си съюз, Фостър каза за сделката:

"Разбира се, ще има последици. Не бихме могли като съюзници да подкрепим сделка, която разрушава Обединеното кралство."