В едночасово интервю по bTV тази сутрин премиерът Бойко Борисов обяви, че няма да подава оставка заради протестите, че вицепремиерът Валери Симеонов ще запази поста си, че президентът Румен Радев търси конфронтация с него и ГЕРБ - макар самият Борисов да не го е нападнал нито веднъж.

Интервюто, дадено в кабинета на Борисов в Министерския съвет, бе придружено с припомняне на успехите на Борисовото правителство и тежкото наследство от последното такова на БСП. Рафтовете на премиерския кабинет се оказаха пълни единствено със снимки от негови срещи и посещения, най-прясната от които от Обединените арабски емирства, както сподели самият Борисов. В кадър често попадаше и бюст на Васил Левски.

За протестите на майките на деца с увреждания и оставка на Валери Симеонов

Водещият на сутрешния блок на bTV Антон Хекимян започна интервюто с въпроса за протестите на майките на деца с увреждания, които вече повече от месец настояват вицепремиерът Валери Симеонов да подаде оставка заради репликата си към тях, че са "едни кресливи жени" с "уж болни деца".

В отговор Борисов припомни колко много е направил кабинетът, за да реши проблемите на майките на деца с увреждания, за отпуснатите 150 милиона лева в проектобюджета за догодина, за законите за личната помощ и за хората с увреждания. И сега "едно непремерено и обидно изказване ги върна на улицата".

"Мъчно ми е и ме е яд, защото наистина положихме огромни усилия. Извиних се от името на Валери Симеонов. Надявам се, че го е осъзнал, че с това "уж болни деца" - то е видно, че са болни... Имахме коалиционен съвет и всички преценихме, че трябва да се извини. Той не искаше да го направи публично",  обясни Борисов

Запитан дали смята, че е искрен с извинението си, премиерът заяви: "Според мен е искрен, защото и той има човек с увреждания и знам колко трудно и тежко го понася."

Борисов заяви, че оставката на Валери Симеонов не се обсъжда от правителството. "Оставката на Валери Симеонов стои на дневен ред при Патриотичния фронт, т.нар. "Обединени патриоти", каза той.

На въпрос ще има ли още рокади в правителството, той отговори:
 
"Ще има, разбира се, просто сега не е моментът да правя такива (рокади - б.р.). Валери Симеонов не е само вицепремиер, а председател на партия в коалиционния съвет, на НФСБ. Ако беше само вицепремиер, аз щях да бъда неостъпчив. Това е работа на "Обединени патриоти".

 

Относно протестите срещу цените на горивата, прераснали в искания за оставки на правителството, Борисов заяви, че в момента с 20 стотинки са паднали цените на горивата и ще продължат да падат, защото цената на петрола пада. По думите му държавата в лицето на правителството няма повече възможности да поевтини горивата, защото означава да намали акциза.

"...А при толкова социални плащания няма как да стане. Редно е да помолим Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) в това отношение да им разреши на компаниите всеки ден да си публикуват как си формират цените, за да може всеки един да го провери."

На въпрос, че ниските доходи са изкарали хора на улиците и дали те не са големият проблем, Борисов отново изброи колко много пари се раздават с бюджет 2019 - за учители, за бюджетни заплати, за хора с увреждания и т.н.

Помолен да коментира изявление на лидера на БСП Корнелия Нинова по тази тема, той запита риторично: 

"Във всяка една сфера се повишават доходите! А коя партия върза електромерите на хората за "Мариците", ами 3 милиарда за Белене, а в кой мандат падна КТБ и струваше 3.7 милиарда, айде тия седем милиарда да ги разпределим на хората! Доходите непрекъснато се увеличават и ще се увеличават. Аз разбирам те да дават рецепта как ще се увеличат!", каза Борисов, който призова БСП да не се крие зад Орешарски, а да си припомнят какво са направили. 

Той отхвърли категорично идеята, че може да има нов кабинет с нова конфигурация в парламента, като заяви, че ако се стигне дотам, ще се мине през избори.

Относно социологически прогнози, че разликата между ГЕРБ и БСП се топи, той заяви, че въпреки "яростните атаки всеки ден отвсякъде и за две години те не могат да ни стигнат, а в Гърция опозицията води с 11% пред управляващите". И добави по повод протестите:

"...Разбира се, че има платени, че има партийни намеси... Е, те се виждат. И това е нормално - опозицията да подкрепя протестите, защото те във всички случаи подлагат управлението на изпитание. Но именно с подобни изпитания БСП за две години не може да достигне това, за което претендира, че иска да управлява."

Президентът, Атанас Семов и медиите

По темата за предложения  и избран за конституционен съдия Атанас Семов и коментарите на президента Борисов припомни, че по време на втория му кабинет е бил предложен за "европейски адвокат".

"Г-н Семов моето правителство го предложи за европейски адвокат, само че Европа го върна тогава. Не знам по каква причина... Знам, ама не искам да коментирам."

В началото на ноември 2015 г. тогавашният правосъден министър Христо Иванов инициира оттеглянето на бългаската кандидатура за генерален адвокат в Съда на Европейския съюз в Люксембург на доц. Атанас Семов. След изслушване на 30 октомври органът на ЕС, който дава становище по годността на кандидатите за съдии и генерален адвокат в Европейския съд, е дал отрицателно становище по кандидатурата на доц. Семов поради липсата на достатъчен професионален опит на високо ниво.

Както българското законодателство изисква минимум 12 години стаж за заемане на най-висша съдебна длъжност – съдия във Върховен съд, така и критериите на избора на генерален адвокат изискват поне 12 години юридчески стаж или да е юрист с призната компетентност.

И така се стигна до изявлението на президента, свързано с четвъртата власт, при което Борисов влезе в дискусия с Хекимян.

"Президентът нападна медиите, даде ви оценка, атрофирали медии. Вие (bTV - б.р.) не цитирате в. "Сега" или сутринта не пуснахте карикатурата му... Ти не спориш с мен, спориш с президента, той ви даде оценка. Това въпрос към мен ли е, имам вестник, телевизия, медия ли имам? Вие трябва да излезете и да отговорите кой ви пречи. Трябва да излезете и да кажете: "Борисов ми пречи!" Оценката на президента не е към нас, тя е към медиите, съберете се, имате си представителни органи. Не ни вкарвайте нас да се обясняваме за медиите, това са си ваши проблеми."

Така Борисов прехвърли темата към полето на журналистите и че едва ли не те са си виновни за състоянието на медийната среда в България, която непрекъснато се срива в класациите за свобода на словото.

"Темата медии и това, което каза президентът... Според мен вашите асоциации трябва да се съберат и видят откъде и защо е останал президентът с това впечатление. Партията държава е неговата партия, която го издигна за президент. ГЕРБ е от 10 години във властта, каква партия държава, след като два пъти отивам и казвам - заповядайте, демокрацията ми е най-мила, елате да управлявате."

Борисов обясни, че България остава най-бедна в ЕС, "защото сме тръгнали от под водата".

Той заяви, че няма да спори с президента, но не може, "когато говориш за партия държава, да не споменеш БСП или че за 50 години управление на БСП да не би да сме били по-богати". Освен това подчерта, че досега не си е позволил нито една квалификация към президента Радев.

Вметна, че повишението на депутатската заплата с 90 лева поради повишението на средната заплата в обществения сектор, на чиято база се изчисляват и възнагражденията на народните представители, не подминава и президента, чиято заплата става 11 000 лева.

"...а на президента става 11 000 лева, с 4000 повече от моята. Бедността не е грях, когато вземаш 11 хиляди лева."

 

Въпросите не подминаха и акциите на прокуратурата, и арестите на известни бизнесмени, за което Борисов заяви, че "няма акция "Олигарх". Запитан защо по време на българското председателство на Съвета на ЕС гостите са били настанявани в хотел на фамилията Арабаджиеви, които са сред обвиняемите, Борисов заяви: "Ми тези хотели само имаме, всичко беше препълнено, имаме 3-4 големи хотела."

В действителност фирма ВГ АД бе определена за изпълнител на обществената поръчката с предмет "Хотелско настаняване за ръководителите на делегации и техните придружители при провеждане на българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г.". Поръчката бе обявена от Министерството на европейското председателство, ръководено от Лиляна Павлова, което продължи да работи и след края на юни т.г. - до края на 2018 г. Дружеството, спечелило търга, е собственост на Вълчо и Маринела Арабаджиеви.

Самите Арабаджиеви, както и семейство Николай и Евгения Баневи, така и не са върнати в България. Ще ги намерят, ще ги намерят, каза Борисов в отговор на коментар на водещия, който припомни този факт.

Относно акцията с арестуваните над двайсетина по повод аферата с българско гражданство в Държавната агенция за българите в чужбина Борисов заяви, че отново "Обединени патриоти" ще предложат кандидатура за този пост. На въпрос, че има твърдения, че ВМРО, чийто човек е бившият шеф на ДАБЧ Петър Харалампиев, се финансират от корупционните схеми, премиерът отговори:

"Ако е така, вицепремиерът по сигурността Каракачанов, знаейки за операцията, щеше да се опита да я потули, само че не я потули и 23-ма са в ареста."

Относно факта, че България няма да подкрепи Пакта за миграция на ООН, премиерът заяви, че е направено, "защото в тази обстановка знаем какво ще се говори". България е единствената държава, която успя да се справи с миграционния поток, благодарение на нейните служби, граничари и двустранното ни споразумение с Турция, каза Бойко Борисов.