Британската министър-председателка Тереза Мей се бори да оцелее на поста си след бунт в нейната Консервативна партия срещу проектосделката за напускане на Европейския съюз.

От сутринта оставки в знак на протест срещу проекта подадоха министърът за "Брекзит" Доминик Рааб и министърката на труда и пенсиите Естер Маквей. Твърди привърженици на "Брекзит" в парламентарната група на консерваторите обявиха пред Ройтерс, че (по непотвърдени данни) са събрали задължителния минимум от 48 писма, за да поискат вот на недоверие към собствената си лидерка.

Това обаче би бил вот само за нейната смяна, не и против правителството й и не би могъл да доведе до предсрочни избори. Той би се състоял в 315-членната парламентарна група на торите и Мей се нуждае от 158 гласа, за да запази поста си.

 
В знак на несъгласие с проектоспоразумението от кабинета се оттеглиха и държавният секретар за Северна Ирландия Шайлеш Вара, и Суела Браврман, заместничка на Рааб. 
 
Рааб е вторият министър за "Брекзит" след Дейвид Дейвис, който напуска Мей заради несъгласие с позицията й. Причината за днешните оставки беше несъгласието на подалите ги министри с т.нар. резервно решение (или предпазна клауза), която установява единна митническа територия между ЕС и Обединеното кралство, докато те договорят бъдещите си отношения.
 
Целта на клаузата е след "Брекзит" да не се допусне връщането на физическата граница между британската провинция Северна Ирландия и Ирландската република, която е част от ЕС. Връщането на такава граница би поставило под въпрос мирното споразумение между католици и протестанти в Северна Ирландия, което сложи край на кървавия им конфликт през 1998 година.
 
Несъгласните с проектосделката за "Брекзит" обаче смятат, че тя нарушава обещанията на консерваторите за напускане на ЕС и че оставя страната им за неопределено време обвързана с европейското законодателство, без да има контрол над него, както и че тази обвързаност ограничава възможностите й да договори равностойни бъдещи отношения с ЕС. 
 
Ройтерс припомни, че откакто Мей е на министърпредседателския пост, са я напуснали общо 17 старши и младши членове на правителството, като девет от оставките са били свързани с подхода й към "Брекзит".
 

Залогът

 

Държавните и правителствените ръководители от ЕС се събират в Брюксел на 25 ноември, за да одобрят текста на проектоспоразумението, което би осигурило гладък и предвидим развод между съюза и Обединеното кралство.

 
Евентуална смяна на Мей обаче може да осуети този сценарий и да доведе до хаотично отделяне на страната от ЕС или до нов референдум за бъдещето на британското членство в общността, коментира Ройтерс.
 
Германската канцлерка Ангела Меркел днес приветства проекта за споразумение, но предупреди, че най-лошият сценарий би бил "Брекзит" без сделка.

"Най-лошият и най-хаотичният сценарий би бил да няма никаква сделка", каза тя пред журналисти, цитирана от Ройтерс. "Трябва да погледнете алтернативите и тогава да попитате: Основа ли е това, което имаме? Така че аз се надявам, че това може да бъде основа".

"На масата имаме документ, по който Британия и ЕС са се споразумели, така че за мене не стои въпросът дали да преговаряме още", добави тя.

Френският министър-председател Едуар Филип каза, че развитието на събитията в Лондон поражда съмнения дали сделката ще бъде ратифицирана.
 
"Трябва да се приготвим за "Брекзит" без сделка", каза той, цитиран от Ройтерс.

 

Труден избор

"Изборът е ясен: можем да изберем да напуснем (ЕС) без споразумение, да поемем риска да няма "Брекзит" или да подкрепим най-доброто споразумение, което можеше да се договори", заяви Мей по-късно днес в реч пред парламента. "Ако гласувате против споразумението, това ще ни върне в изходна позиция. Това ще доведе до създаване на още несигурност и разделение и ще означава, че сме се провалили със задачата да изпълним волята на британския народ за напускане на Европейския съюз".

Главната опозиционна партия във Великобритания остро разкритикува проектоспоразумението .

"След две години неумели преговори правителството изработи недодялана сделка, която нарушава собствени червени линии на премиера и не отговаря на нашите шест условия", заяви лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин пред парламента.

Той каза, че лейбъристите ще гласуват против всяка сделка, която не отговаря на шестте условия, включително получаване на същите изгоди, каквито Великобритания има сега като член на митническия съюз и общия пазар на ЕС.

"Правителството изпадна в хаос", каза Корбин и добави: "Има опасност тяхната сделка да остави страната в неопределено положение по средата на пътя без истинско влияние върху събитията".

Отделно ирландският външен министър Саймън Ковъни каза днес сутринта пред радио RTE, че проектът е единствената сделка на масата, че алтернатива за момента няма и че той изправя британците пред много труден избор: "Ето така би изглеждал "Брекзит", каза той.

Германският министър за Европа Михаел Рот нарече в туитър "Брекзит" "трагедия, която и Шекспир не би могъл да измисли".

"Ние не искаме "Брекзит". Ни най-малко", написа още той. "Това е положение, в което всички губят - ЕС и Обединеното кралство. Въпреки това предвид обстоятелствата, "мек Брекзит" и близки отношения между ЕС и Обединеното кралство са от общ интерес."

Френският министър на икономиката Брюно льо Мер нарече проектоспоразумението за "Брекзит" "добра новина", но предупреди, че има още път до одобряването и влизането му в сила.

 

Лирата поевтиня спрямо долара и еврото

 

Британската лира поевтиня с 1,5 на сто днес и към 9.40 ч. по Гринуич (11.40 ч. бълг. време) лирата се разменяше за 1,2802 долара спрямо 1,2992 долара снощи към 22 ч. по Гринуич. Това равнище е малко под стойността на британската лира във вторник, преди да бъде обявен проектът за споразумение за "Брекзит" и одобрението от правителството на Тереза Мей снощи. За кратко тя спадна до 1,2796 долара - най-ниската стойност от две седмици, съобщи БТА.

"Изглежда лирата вече се е превърнала в барометър за способността на министър-председателката Тереза Мей да запази поста си", коментира Джеймс Хюс, анализатор в Акситрейдър ( Axitrader).

Лирата силно поевтиня и спрямо еврото, достигайки най-ниска стойност от две седмици. Към 9.40 ч. по Гринуич едно евро се разменяше за 88,32 пенса спрямо 87,05 пенса снощи - спад от близо 1,5 на сто.

 

Как торите могат да сменят Мей?

 

Депутатите тори изпращат писма с искане за смяна на лидера си, а следователно и на министър-председателя - до Греъм Брейди, председател на т.нар. Комитет 1922. Подателите им имат опцията за конфиденциалност, т.е. писмата им да бъдат обявени публично само ако и когато те поискат това.

Днес консервативна депутатка каза пред Ройтерс, че според нея Брейди вече е събрал достатъчния минимум от писма (48), или 15 на сто от членовете на групата, за да започне процесът. Само той обаче може да каже дали това е вярно.

Ако Мей спечели вота, остава лидер и премиер и такова искане срещу нея не може да бъде поставяно за 12 месеца. Ако обаче го загуби, губи постовете си и не може да бъде сред кандидатите при избора за приемник.

Вотът се свиква възможно най-бързо на дата, определена от членовете на комитета. Последният такъв вот торите, които тогава бяха в опозиция, свикаха през 2003 година ден след като председателят на комитета съобщи, че необходимият брой писма са събрани.

Ако за поста на сваления лидер се явят няколко кандидати, консервативните депутати ги пресяват в серия тайни гласувания, след които остават двама с най-много гласове. Лидер става този от тях, който спечели ново гласуване по пощата от членовете на Консервативната партия.