В началото на декември ще бъде открита магистрала "Струма", която ще е готова в частта Сандански - Кресна, обеща премиерът Бойко Борисов след среща с македонския си колега Зоран Заев. Откриването ще бъде съчетано със съвместно междуправителствено заседание.

"По инфраструктурата сме говорили и преди, движат се нещата. Благодаря, че днес дойдохте с останалите колеги, защото това е важно за бъдещето на цяла Европа, тъй като цифровата програма на Европейската комисия е от огромно значение за повдигането на дигиталната инфраструктура в региона и въобще за даване възможност на стартиращите предприятия навсякъде да вдигнат и БВП. Това е една много модерна и голяма възможност за изява на нашите талантливи ИТ специалисти в региона", каза още Борисов.

Той допълни, че България вече работи за разширяване на граничните пунктове между България и Македония, за да стане възможно тяхното по-бързо преминаване. Борисов изрази надежда Скопие скоро да ни стане партньор и в НАТО и ЕС.

"Защото това е добре и за Македония, добре е и за нас. Надявам се и проблемът между Гърция и Македония за името да бъде решен, за да може всички държави в региона да направим свързаност във всяка една сфера - архитектура, култура, образование, пътна инфраструктура. И да дадем възможност на нашите народи да правят бизнес, да пътуват, да ходят на туризъм и да се опознават все по-добре", каза още Борисов.

Той изтъкна, че се работи и активно по възстановяването на паметника на полк. Константин Каварналиев в Дойран, разрушен през 1966 г. при акция за унищожаване на български военни паметници в бивша Югославия. Ще се възстанови и плочата на загиналите стотици български офицери и войници през 1916 г. при битката при Каймакчалан.

"На паметника на полковник Каварналиев и на постамента, който е направен, още днес ще бъдат издадени чертежите. За да може, тъй като самият паметник е в България, след това да го поставим и да почетем това, което е направил. Това е важно, за да може всички наши опоненти, които твърдят едва ли не, че сме се отказали  от историята, да видят, че е точно обратното - двете държави имат толкова много история и имаме да се хвалим с нея много", каза Борисов.

Накрая той изрично заяви, че бившият премиер на Македония Никола Груевски нито е искал български паспорт, нито му е издаван такъв и нарече това фалшива новина.

Според Заев България и Македония са пример за новата реалност на Балканите, защото са създали дух на приятелство и доверие.

"Току-що завърши срещата с моя близък приятел и приятел на Македония Бойко Борисов. Честите ни срещи са пълни с конструктивни договори и плановe, като в резултат на това е и Договорът за приятелство и добросъседство, който подписахме. Сътрудничеството ни в икономиката никога не е било по-добро - минахме 500 млн. евро в търговията между двете държави и няма да спрем, докато не стигнем 1 млрд. евро", каза Заев.

Той допълни, че продължава да се изгражда и жп инфраструктурата между двете страни. Замислената още през XIX век жп линия София - Скопие с непробития докрай граничен тунел под Осоговската планина още е само полупроект. Това са малко повече от 50 км от Гюешево в България до Беляковци в Македония.

"Цялата ни работа е мотивирана от голямата подкрепа, която България дава на държавата ни и за нейното евроатлантическо бъдеще. Македония остава посветена на реформите. Благодарни сме на София и за помощта. Заедно отбелязваме празници и личности - заедно честваме 24 май, заедно отбелязваме и Илинденско-Преображенското въстание. Продължаваме да работим заедно в търговията, образованието, науката, културата", каза още Заев.