При засилен обществен интерес се проведе днес заседанието на Върховния административен съд (ВАС) по делото за "Пирин". Петчленният състав на ВАС даде ход на делото за плана за управление на националния парк, като природозащитниците жалят липсата на екологични оценки за изменението му. От другата страна е Министерство на околната среда и водите (МОСВ), което оспорва нуждата от въпросните екооценки. Това е същото дело, за което вицепремиерът Валери Симеонов даде заявка, че ако държавата загуби, ще скочи от бургаския мост с релса на врата.

Както е известно, през юли тричленен състав на ВАС отмени решението на Министерския съвет от края на миналата година, с което бе изменен Планът за управление (ПУ) на Национален парк "Пирин". Това решение бе взето в последния работен ден на правителството през декември 2017 г. и досега изкарва протестиращи екозащитници на улицата. Мотивите на тричленката на практика се покриваха с тези на обжалващите природозащитници.

Според еколозите изменението в плана трябваше да бъде подложено на задължителна екологична оценка, срещу която се противопоставят както самият минисистър на екологията Нено Димов, така и Валери Симеонов. Според двамата екооценки може да има само за конкретни инвестиционни намерения, а не за изменението на плана.

Недоумение имаше и по въпроса какво налага спешното частично изменение в плана при положение, че в момента е в ход изготвянето на чисто нов план. Според еколозите с новия план се отваря вратата за строителни дейности на 48 на сто от територията на парка. Става въпрос за даване на възможност да се правят водохващания. По закон такива може да се правят само за питейни нужди, но витае съмнението, че целта е захранване на ски писти с изкуствен сняг.

В същото време правителството мотивира решението си с желание на местното население в района на Банско за изграждането на втори кабинков лифт. Концесионерът "Юлен" АД засега е дал само устна заявка, че ще строи такава.

Според магистратите нарушени са разпоредбите на Закона за опазване на околната среда, Закона за биологичното разнообразие и Закона за защитените територии. "Административният акт не съответства и на основната цел на Закона за защитените територии, а именно: опазването и съхраняването на защитените територии като национално и общочовешко богатство и достояние и като специална форма на опазване на родната природа, способстващи за развитието на културата и науката и за благополучието на обществото. В чл. 2, ал. 2 ЗЗТ изрично е предвидено, че опазването на природата в защитените територии има предимство пред другите дейности в тях", посочиха от ВАС.

"Ако концесионерът или общината внесе устройствен план за развитие на ски зоната, за нова кабинка, за разширение на ски зоната зона или нещо такова, този устройствен план ще подлежи на екологична оценка. Така че всички процедури ще бъдат правилно приложени", смята директорът на дирекция Национална служба защита на природата" към МОСВ  Мирослав Калугеров., който днес изведе вече познатата теза на министерството.

От ведомството на Нено Димов повториха и друга - че водохващания извън такива за питейни нужди няма да бъдат правени, просто защото е забранено по закон. Изявлението идва на фона на съществуващите в момента съоръжения за захранване на ски пистите.

"Настояваме петчленният състав да потвърди решението на тричленния, че решението на МС от коледните празници на 2017 г. е в нарушение на законите за защитените територии, околната среда и биологичното разнообразие", коментира и Тома Белев, който обжалва решението на кабинета.

И допълни:

"Благодарим на представителите на МОСВ, че потвърдиха пред съда, че водохващането за изкуствен сняг на "Юлен" АД в Пирин е изградено в нарушение на Закона за защитените територии. Само не разбираме защо до момента то не е наказано и премахнато като незаконно от тях?"

Преди днешното заседание природозащитниците искаха петчленният състав да бъде определен публично, но председателят на съда Георги Чолаков отказа с мотива, че и сега системата била достатъчно публична. Утре Чолаков ще открие международен съдийски форум на съдиите по екологично право към Европейската комисия.

ВАС ще се произнесе в едномесечен срок, като първо даде на страните 10 дни, за да оформят бележките си.