Продължават протестите в страната, предизвикани от скъпите горива и ниския стандарт на живот. А майките на деца с увреждания за 25-ти път тази вечер настояха за оставката на вицепремиера Валери Симеонов в центъра на София заради репликата му към тях - че са "кресливи жени с уж болни деца".

В отговор недоволните получиха нова порция обиди от партията на Симеонов - НФСБ, двама депутати от която ги нарекоха "лумпени и мутри".

Депутатът от Националния фронт за спасение на България Валентин Касабов, който е и зам.-председател на парламентарната група на "Обединени патриоти", нарече днес участниците в протестите срещу цените на горивата "лумпени и мутри".

"Вижте за какво става въпрос. Кои са, какви са тези, които протестират? Голяма част са лумпени. Другата част са мутри. В момента коментирам за тези, които в момента блокират пътищата, магистралите и така нататък. Кои са майките? Доколкото знам, малка част от майките са там на протеста. Другите ги няма. Другите се правят на майки или така нататък“, каза той.

Съпартиецът му Петър Петров не остана по-назад.

"Тези майки, които не казват истината… че те получават достатъчно помощи, докато децата са до 18 години и искат да получават тези помощи и след това. Те трябва да кажат, че получават, докато станат 18-годишни достатъчно помощи, и това да е ясно на гражданите. Те не го знаят. Аз също съм с осем болта в гръбнака си. Аз здрав ли съм, според вас?".

Около 50 майки на деца с увреждания и подкрепящи ги граждани се събраха пред Министерския съвет с искане за оставка на вицепремиера, след което се отправиха на шествие към централата на НФСБ на ул. "Георги Раковски". 

Те все така искат Симеонов да си подаде оставката, въпреки изявлението на премиера Бойко Борисов от тази сутрин, че не може да се бърка в работата на коалиционния си партньор. 

"Речта на омразата води до политики на омразата. Това е видно най-вече в хора като Валери Симеонов и те просто нямат място като народни представители, след като изобщо не представят народа", заяви една от тях по БНР.

 
Автошествия и демонстрации имаше и днес, но до блокади на пътища не се стигна. Излязоха граждани от Перник, Бургас, Велико Търново, Горна Оряховица, Лясковец и Дряново. Недоволни излязоха и в Габрово, Сливен, Стара Загора и Варна.

В Хасково протестиращите няма да затварят границата с Турция и Гърция в неделя, каквито бяха първоначалните им намерения. Решението беше огласено от организаторите на протеста след среща с директора на полицията в града Ангел Цанков, предаде БНР.