Гърция активно агитира в Брюксел за продължаване на строителството на "Турски поток" през гръцко-турската граница, така че този газопровод да премине през гръцка територия в Европа. Това заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас на третата солунска среща на върха, в която участват премиерите на България и Сърбия и вицепремиерът на Румъния, предаде ТАСС.
В настоящия момент се проучват възможностите за отклонения от магистралния газопровод "Ийст Мед" (планирания Източносредиземноморски газопровод, който е съвместен проект на Гърция, Израел, Италия и Кипър) на Балканите и ние изтъкваме в Брюксел значителните перспективи от разширението на газопровода "Турски поток" към Гърция, каза Ципрас.

По думите му завършването на Южния газов коридор, част от който е и Трансадриатическият тръбопровод, е проект от първостепенно значение за Гърция, а също и елемент от енергийната стратегия на ЕС. Ципрас каза, че се планира включването на ТАТ както към интерконектора "Гърция–България", така и към планирания междусистемен газопровод на Гърция с Македония, за да се доставя природен газ в страните от Западните Балкани.
Проектът "Турски поток" предвижда изграждане на газопровод по дъното на Черно море до европейската част на Турция и после до границата с Гърция. Дължината на морската част на тръбопровода ще е около 910 километра, а сухопътната част на турска територия – 180 километра. Първата линия от него ще е за снабдяване на турския пазар, а втората за снабдяване на страните от Южна и Югоизточна Европа. Мощността на двете ще е 15,75 милиарда кубични метра на година.

Тръбопроводът "Ийст Мед" е на етап работа по подготовка на споразумение за строителството му. Дължината му ще е около 2000 километра и инвестициите в строителството му се оценяват на 6 милиарда евро. Маршрутът ще бъде от находището в Израел Левиафан и находището в Кипър Афродита до Гърция и Италия. Предполагаемата проектна мощност ще е 12-16 милиарда кубични метра на година, съобщава БТА.

САЩ са категорично против изграждането на "Турски поток", както и на "Северен поток 2". Вашингтон смята, че Европа става прекалено зависима от руския природен газ и че Москва използва синьото гориво като стратегическо оръжие в отношенията си с държавите от Стария континент.