Може ли един плаж да бъде даден на концесия заедно с… търговската крайбрежна улица? Логичният отговор е не. Но реалният е да, защото това се случва в община Поморие. 

За странния случай алармира кметът на града Иван Алексиев (ГЕРБ). Заради улицата се стигна до абсурда община на ГЕРБ да съди министерство в управлението на ГЕРБ. Алексиев се опитва да докаже, че дадената на концесия част от улица „Крайбрежна“, която минава по цялото протежение на поморийския плаж, е публична общинска собственост, а не държавна, и най-вече – че не е плаж.

Казусът поставя и други въпроси – събира ли концесионерът такси от разположените на улицата и тротоарите й търговски обекти – магазини, заведения и сергии и бърза ли Министерството на туризма с отдаването на концесията. Ако да – защо?

Сянката на групировките

Казусът датира от далечната 1999 година, когато плажът заедно с част от „Крайбрежна“ са дадени на концесия за срок от 20 години въз основа на акт за изключителна държавна собственост. Още тогава общината протестира, но улицата така и не е извадена от концесионната площ. 

Тогава конкурса печели фирма „Ирида 71“, чиято собственост се свързва с лица като Надя Иванова – половинката на убития през 2002 година Димитър Димитров–Маймуняка, един от създателите на групировката ВИС, и Радостин Бързанов, известен като Радо Слънцето. 

На практика договорът на концесионера изтича чак в края на септември следващата година, а новият концесионер трябва да започне да изпълнява задълженията си от 2 октомври 2019-а. Но Министерството на туризма (МТ) решава да стартира още тази година процедурата по набиране на кандидати да стопанисват плажа.

Актове и ревизия на актове

В средата на август на редовното си заседание правителството взема решение за даване на концесия на четири морски плажа, сред които е и „Поморие-изток“, за срок от 15 години. Определен е и размер на минималното годишно концесионно плащане – 107 946 лева. 

Месец по-късно, на 14 септември, е публикувано съобщение от ведомството на Николина Ангелкова, според което на 8 октомври в сградата на Министерството на туризма ще се проведе конкурс за концесионер на плажа. Описано е, че става въпрос за имоти в землището на Поморие, одобрени през 2009 г. със заповед на изпълнителния директор на Агенцията по геодезия съгласно акт за изключителна държавна собственост от 1999 г. и акт за поправка на акта от 1999-а, датираща от 2009 г., както и специализираната карта от 2012 г.

Във всички тези актове се крие казусът на общината.

Според обявлението на министерството новата концесия има същите параметри като старата – т.е. улица „Крайбрежна“ отново е обект на стопанисване като плажна ивица. На 3 октомври Алексиев подава жалба до МТ, както и до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) с искане за спиране на процедурата, докато не се разреши дали това е държавна или общинска собственост. Но министерството не спира процедурата и видно от документацията, пет дни по-късно – на 8-и, започва да събира офертите.

Пътят изведнъж се появи

„Искат да ни убедят, че там улица няма, като нея я има още от далечната 1902 г., има я в регулационния план от 1968 г., в този от 1988 г. пак е улица. От 2009 г. има кадастрална карта и съгласно нея трябва да бъдат издадени новите актове за собственост. А при изготвената през 2012 година от Министерството на регионалното развитие и благоустройството специализирана карта улицата е отразена“, коментира пред Клуб Z поморийският кмет.

От Министерството на туризма също коментираха – да, на практика път има, но не и по документите, с които те боравят.

„Има път в концесията, но по документи при нас го няма. През 2009 г. са използвани данните от 1999 г.“, заявиха за Клуб Z от екипа на Ангелкова.

Радина Йонова, експерт в министерствот, коментира и пред бТВ. И от коментара й стана ясно, че при приемането на специализираната карта през 2012 година „изведнъж се появяват части от улица, паркинг и алея“.

„Ние не разполагаме с никакви документи, които да докажат наличието на законно изградена инфраструктура върху територията на морския плаж“, посочи тя.

Има такса, няма такса

Министерството и общината се разминават по още един въпрос – събира ли „Ирида 71“ наем от търговските обекти – заведения, магазини и сергии, които се разполагат на „Крайбрежна“.

„С ясното съзнание, че там има изграден път, сме го изключили от активната плажна ивица. Тоест концесионерът не може да разполага обекти там и няма как да събира такси от извършването на някаква дейност“, заявиха от МТ.

Но Алексиев твърди точно обратното:

„Какво означава да се разполагат обекти? – Да, платени чадъри и шезлонги не могат да бъдат поставяни насред улицата, но концесионерът събира такси от търговските обекти и хората могат да го докажат – имат квитанции.“

Бърза ли министерството

Междувременно КЗК отказва да направи проверка по жалбата на Алексиев с мотива, че общината е изпуснала 10-дневния срок, който започва да тече от момента, в който конкурсът за търга е бил публикуван в Националния концесионен регистър. Сега общината обжалва отказа на КЗК. 

„Когато внасяхме жалбата, обявлението за откриване на процедурата не беше вписано в регистъра“, твърди Алексиев.

В действителност към днешна дата обявление има, но не е посочено кога е било публикувано.

За кмета обаче министерството на Николина Ангелкова бърза необосновано да намери концесионер за плажа, при положение че договорът на сегашния стопанин изтича чак следващото лято. Алексиев търси отговора в новия Закон за концесиите, при приемането на който в края на 2017 г. вицепремиерът от "Обединени патриоти" Валери Симеонов скочи срещу депутатите от ГЕРБ и ДПС.

Пак ни извъртяха

Тогава парламентът разглеждаше новия закон, с който трябва да се гарантират прозрачност и строг контрол и широки компетенции при даването на концесии, и законът влезе в сила от началото на 2018-а. В последния момент обаче председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) направи предложение, според което отдаването на плажовете на концесия се запазва по стария облекчен ред – т.е. по реда на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие - или изцяло в компетенциите на министъра на туризма, до 1 януари 2019 г.

Мотивът на Кирилов бе, че има плажове, чиито концесии изтичат в най-скоро време и трябва да бъдат обявени бързо процедури. Броят им бил пренебрежимо малък. От ОП и БСП обаче предупредиха, че ще се отвори вратата за масово раздаване на концесии дори за такива плажове, до изтичането на чиито договори остава много време.

Предложението на Кирилов бе възприето в залата и така новият закон ще започне да важи и за плажовете от догодина.

След това гласуване Симеонов направи прословутото си изказване чрез профила си във фейсбук, според което с измененията в закона плажовете ще бъдат дадени на бившите групировки: 

Пак ни извъртяха! Депутати от ГЕРБ и ДПС промениха току-що приетия Закон за концесиите по най-подлия начин - чрез преходни и заключителни разпоредби на Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност. Концесиите на плажовете ще се определят от министъра на туризма, а не по общия ред, определен от закона за концесиите. Това означава, че ще продължи по най-непрозрачен начин раздаването за по 20 години (а може и повече) на приближени фирми и групировки. Явно при това ръководство на министерството България няма да има съвременен и прозрачно-регламентиран туризъм. Това е поредният саботаж на опитите за въвеждане на нормално управление и реална конкуренция. Благодаря на колегите от "Обединени патриоти", които се противопоставиха на предложението в пленарната зала. За съжаление такива са правилата на демокрацията - ДПС+ГЕРБ - 100 "за" срещу 43 "против".

И така, равносметката е:

Слънчев бряг-север - Маджо

Слънчев бряг-юг - ВИС

Несебър-юг - ВИС

Поморие-централен - братя Маргини

Бургас-север - братя Маргини

Созопол-Харманите - ВИС

Созопол-централен - подготвен за братя Маргини и т.н., и т.н.

Сараите на Доган - плаж Отманли - ДПС

На печелившите - Весела Коледа и честити нови 20 години концесии!

Прав ли е бил Симеонов, предстои да видим. Факт е, че министерството ударно търси концесионери на десетки плажове, като брожения в публичното пространство предизвикаха раздадените този март четири апетитни плажа: "Св. Влас - болницата" на "Тера тур сервиз" ЕООД, "Слънчев бряг-север" - на "Голден сендс бийч" ООД, и "Несебър-юг", на "Ауто фактор" ЕООД и плажът в Росенец, където се помещава т.нар. летен Догансарай - на "Хермес Солар" ООД. Всички фирми са свързани с бившите групировки ВИС и СИК, с ДПС и с директора на „Лукойл“ Валентин Златев.

Иначе по казуса на община Поморие сега топката е в полето на Върховния административен съд (ВАС). По информация на Клуб Z към момента само една фирма е подала документи да стопанисва плажа. Коя е тя – засега остава неизвестно.