"Предпоставка за оставка (на правителството - б.р.) и за предсрочни избори няма."

Това заяви в интервю за "Здравей,България" по Нова телевизия тази сутрин вицепремиерът Томислав Дончев.

Протестите в страната са конституционно право на гражданите, стига да не нарушават конституционния ред и да не пречат на тези, които не протестират, каза Дончев. Той се обяви против организирането на "контрапротести" с аргумента, че управляващите са единствените, които нямат право да протестират.

"Всеки опит да се определи протестът с една дума ще бъде неуспешен", каза Дончев и призна, че "самата държава има кусури, които трябва да се оправят".

Единствените, които нямат право да протестират, са тези, които управляват, макар че "ако се обяви подобна мобилизация, може да се направи впечталяващо мероприятие", каза вицепремиерът.

Коментирайки президентското вето за по-високия данък върху старите коли, Дончев отбеляза, че ако държавата не го въведе, "няма да се случи нищо фатално". Очакваните приходи са 20 милиона лева годишно.

"Трябва да проведем сериозен разговор какво правим със свободата на въздуха - искаме ли да въведем мерки, които правят въдздуха по-чист?", добави обаче той. "Данъкът не е само приход, но е стимул".

Дончев припомни, че цените на горивата зависят от международните цени на суровия петрол, от курса на долара - валутата, в която той изключително се търгува - и от търсенето и предлагането на пазара.

Вицепремиерът посочи, че и българските данъчни ставки са по-ниски от тези на редица европейски страни и ако има проблеми в ценообразуването, те се дължат на "дефекти и българския пазар", за отстраняването на които е отговорна Комисията за защита на конкуренцията. Тя прави редовни секторни анализи на цените и ако открие нарушения, има право да налага глоби.

Дончев подчерта, че правителството не може да се меси в този процес.

"Не мисля, че една-единствена компания контролира 80 процента от акцизните складове", каза той.