Румен Радев е готов да приеме премиера Бойко Борисов. Това каза президентът след тържествено събрание във Военната академия в София по повод празника на Сухопътните войски. От Солун Борисов реагира бързо: "Приемам поканата на президента", каза той. 

Радев готов да приеме Борисов

"Готов съм да приема лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и да изслушам неговата визия за справяне с корупцията по високите етажи на властта, за прекратяването на катастрофалния срив на инвестициите, за икономическото догонване на държавите от Централна и Източна Европа, които се откъснаха далече напред по темпове на икономически растеж и качество на живот", обяви Румен Радев.

В отговор на уточняващ въпрос дали това е покана за среща той отговори: „Да, отворен съм“.

"Приемам поканата на президента. Надявам се, че до срещата ни държавният глава ще се запознае поне с четиригодишната ни визия за управление на кабинета, както и с доклада на Еврокомисията, и заедно да ги дискутираме!", заяви Борисов от Солун, цитиран от bTV. 

В четвъртък в интервю пред бТВ премиерът Борисов за пореден път коментира отношенията на управляващите с държавния глава като посочи, че не минава и ден без да има критики от страна Радев. По-рано през седмицата от ГЕРБ поискаха да обяснят на президента каква е идеята на увеличаването на данъка за старите коли, както и какво става с "Гражданската отговорност" като председателката на бюджетната комисия на НС Менда Стоянова и финансовият министър Владислав Горанов бяха натоварени с тази задача. Радев обаче отказа да ги изслуша. В четвъртък следобед очаквано депутатите от бюджетната комисия на парламента отхвърлиха ветото на президента върху текстовете от Закона за корпоративното подоходно облагане, свързани с увеличаването на данъка за старите коли.

От думите на Радев днес се разбра, че той смята да приеме Борисов в качеството му на лидер на ГЕРБ. Като даде и пример с посещението при него на Корнелия Нинова.

„Корнелия Нинова като лидер на БСП поиска да ме запознае със своята визия за България“, припомни Радев. „Нека не бъркаме закон със визия. Вече много ясно поясних, че няма как президентът да обсъжда с депутати закони, които са в процес на изготвяне“, заяви държавният глава.

Против Пакта за миграцията на ООН

В съзвучие с БСП и "Обединените патриоти" президентът Радев също се изказа против подписването на Глобалния пакт за миграцията на ООН. Конфигурация вече позната от казуса с отхвърлянето на Истанбулската конвенция.

„Проблемът е глобален и като такъв трябва да има пакт. Предлаганите текстове в този пакт не работят в никакъв случай в наш интерес“, заяви той. „Има клаузи, колкото и пактът да е необвързващ, които поставят на риск националния суверенитет, социалните системи и вътрешния ред“, обоснова се Радев.

В понеделник след коалиционен съвет евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки в ролята си на представител на "Обединените патриоти" съобщи, че България се отказва от присъединяване към документа на ООН. По-късно през седмицата обаче не стана ясно дали това е окончателната позиция на България.

„Управляващите вече се „опариха“ с Истанбулската конвенция. Явно в момента се лутат как точно да определят позицията си за пакта за миграцията на ООН“, коментира държавният глава. „Разбирам, че им е трудно, защото досега те открито навън не са изразявали някаква твърда българска позиция“, каза още Радев.

От БСП също се обявиха срещу Пакта за миграцията.

"Всички извинения са с една цел - да не загубят властта"

Петъчният коментар на държавния глава не мина и без традиционните му критики към властта.

"Българите ясно осъзнават, че всички действия и извинения на властта оттук нататък имат една цел - да не загубят властта, с която са се сраснали", отбеляза той.

„Президентът не може да иска оставки на когото и да е. Винаги ще бъда на страната на гражданите. Те виждат, че не са приоритет за сегашното управление и то губи доверието им“, заяви той.

„Според мен е важно всяка власт, независимо дали сегашната или следващата, ясно да разбере, че няма да може да управлява по досегашния начин“, коментира още Радев.

Според него българите все по-решително и организирано ще търсят правата си, защото се измерват не само с миналото, а и с държавите около нас. Затгова и  протестите са закономерни и основателни.

Попитан каква трябва да бъде реакцията по повод думите на депутата от „Обединени патриоти“ Петър Петров за децата с увреждания, Радев каза:

„Вече изразих мнението си по тази тема. Правителството трябва да реагира, коалицията трябва да реагира. За мен такива изказвания категорично са недопустими от управляващи“. 

Той реагира и на забележка, че е сравнил България с блато.

"Кой е казал, че България е блато? Аз никога не съм казвал, че България е блато, а че трябва да се измъкне от блатото. Казал съм и как. „Вие би трябвало като журналисти да предавате правилно какво съм казал. Иначе стоите на страната на фалшивите новини", рязко отговори Радев.

Попитан от кое блато трябва да се измъкне България и как Радев отговори:

„Заповядайте на лекцията ми, няма да я преподавам всеки ден".