Бившият служебен министър-председател и министър на външните работи, който в последствие стана българският посланик в Рим – Марин Райков, се е прибрал в България преди около месец.

Райков бе заменен от Тодор Стоянов като посланик в Италия. Стоянов бе заместник-министър на външните работи, между 2012 г. и 2016 г., бил е посланик в Португалия, а преди това е работил в посолството в Рим и в генералното консулство в Милано.

Мандатът на Райков изтече, като слухове сега го пращат в Лондон. За момента обаче няма официално направено предложение до президента от Министерския съвет за ново назначение на бившия премиер.

В същото време се очакваше да бъде предложен с последната "партида" назначения. През октомври кабинетът реши да изпрати освен Стоянов в Италия,  Елена Шекерлетова - в Германия, Йордан Първанов - в Чехия, Меглена Плугчиева - в Черна Гора и Любомир Тодоров - в Кипър. 

Райков е дипломат от кариерата и бивш министър-председател, макар и служебен (оглави първото служебно правителство на президента (2012-1017) Росен Плевнелиев). Докато бе начело на „Дондуков“ 1 Райков съвместяваше и поста на министър на външните работи и като такъв в края на служебното правителство предложи на оглавявания от него Министерски съвет да го изпрати на мандат в Италия. А президентът издаде указ за това.

Самият Райков не пожела да коментира слуховете за мандат във Великобритания. Сега там е Константин Димитров, чийто мандат изтече, но бе удължен. Очаква се Димитров да се върне в министерството като заместник-министър.