Това, че Орбан е най-активен защитник на бившия македонски премиер Груевски е обяснимо преди всичко с общия им политически афинитет към Русия на Путин и желанието на Орбан като руски лобист да подпомогне осуетяването на македонското членство в НАТО. Крайно време е да се прекрати оценяването на Орбан като европейски политик само през призмата на неговото несъгласие с политиката на Брюксел по миграцията.

Това несъгласие не само вдигна високо рейтинга му, но и успешно прикри други, далеч не толкова привлекателни специфики на неговата позиция като премиер на Унгария. През последното десетилетие Виктор Орбан установи режим на "мек" авторитаризъм в Будапеща и идеологизира максимално позициите на унгарската държава в посока десен радикализъм - до публичното му признание и категорично заявена цел да промени политическия режим в Унгария към "нелиберална демокрация". Орбан не крие, че негови примери в тази посока са Владимир Путин и Реджеб Ердоган. В последно време зачестяват сериозните информации и анализи, че Унгария се превръща все повече в плацдарм на руските стратегически интереси и на мероприятията на специалните служби на Москва.

Именно от тази позиция Орбан категорично осъди смяната на управлението в Скопие и съдебното дирене срещу бившия премиер Груевски. Днес на практика Орбан предоставя убежище на Груевски - за да не влезе последния в затвора за това, че се самозабрави начело на изпълнителната власт и купи за своите скромни нужди на премиер "Мерцедес" на умерената цена 650 000 евро (шестотин и педесет хиляди евро). (Един македонски колега казва - да беше само "Мерцедесът", с мед да го нахраниш... "Мерцедесът" е дребна работа, разбира се, но очевидно безобразие, лесно доказуемо в съда.)

Разбира се, участвайки в общия руски план за осуетяване на европейската и атлантическа интеграция на Македония и в подкрепата за антибългарския бивш премиер Груевски (също политическо лице в услуга на Москва и Белград), Орбан практически открито заявява позиция в пряк ущърб на българските национални интереси.

Бих отишъл и стъпка напред - с подкрепата си за режима на Груевски и на руските подмолни действия срещу интеграцията на Македония в западния съюз Орбан демонстрира открито неприятелска позиция спрямо България. Струва си българското правителство да отрази тази позиция и да я коментира. Още повече, че партиите на Орбан и на Борисов са сестрински партии в ЕНП. Хубава "сестра", няма що...

Коментарът е от профила на Огнян Минчев във Фейсбук. Заглавието е на редакцията