КПКОНПИ е внесла иск в съда за отнемане на близо 2,4 млн. лв. от бившия министър от кабинета "Борисов 1", а после кандидат-президент на реформаторите Трайчо Трайков.

Новината не е съобщена официално, но се препечатва еднотипна в матрицата от медии като "Блиц", Канал 3 и др.

Тв Канал 3, която Делян Пеевски искаше да купи, но после се отказа, напомня, че досега имаше само запор на въпросните 1/2 от апартамент, ателие, дворно място, паркомясто, акции, както и влогове и депозити на Трайков.

Операцията бе "подгрята" с интервюта на председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев пред правилните медии, който нарече движимите и недвижими активи на Трайков "необясними пари", независимо че съдът не се е произнесъл.

После комисията, създадена да бори корупцията по най-високите върхове на държавата, поиска, а съдът уважи правото на запор над въпросните активи за 2 375 664 лв., включващи половината от няколко недвижими имота, акции в търговски дружества, банкови сметки, както и 1 366 795 лв. по сметки при инвестиционен посредник. 

Трайков е съобвиняем в делото срещу Иво Прокопиев, Симеон Дянков и още трима за продажба на миноритарния дял на акциите от дружеството ЕВН на австрийци.

Както е известно обаче, не осъждането, а само повдигане на обвинение от прокуратурата е достатъчен законов повод, за да се задейства КПКОНПИ и да се прететндира предварителен запор по т. нар. "гражданска конфискация". Така процедурата срещу Трайков от антикорупционната комисия бе започната в началото на м.г., след като той стана обвиняем по делото продажбата на остатъчния държавен дял в ЕВН през 2011 г.

Делото беше и от няколкото, които промяната в НПК в края на миналата година завари в станалия неудобен за определени среди Софийски градски съд и бе преместено в Специализирания наказателен съд.

В идентична ситуация със запорирани активи е издателят Иво Прокопиев. Тогава пък новината се появи първо на страниците на медии като "Монитор" и дори в еуфорията бе пусната снимка на сарая на Ахмед Доган по погрешка вместо вила на Прокопиев.

Същевременно спрямо него пък се отиде на нова крачка: прокуратурата поде второ дело по сигнал на... КПКОНПИ.