Бездомник, който дава последните си 20 долара на жена, останала без бензин в колата. Така трогателно започва тази история... След като е раказана по подобаващ начин, тя е отразена в социалните мрежи, пренася се в медиите, а благодарната жена и съпругът ѝ започват благотворителна кампания, за да съберат средства, с които да подпомогнат бездомника с голямо и щедро сърце.

И тук се появява едно неприятно "но" в историята от САЩ.

Сега организаторите на набиращата средства кампания са подведени под отговорност за измама и конспирация, съобщава Би Би Си.

28-годишната Кейт Макклър и 30-годишният Марк Д'Амиго успяват да съберат 400 хил. долара за бездомния моряк Джони Бобит.

Но през август Бобит подава съдебен иск срещу двойката като твърди, че не е получил справедлив дял от събраните пари.

Прокурорите в Ню Джърси твърдят, че той е съучастник на двойката - и му повдигат същите обвинения.

Бобит в момента остава в ареста, двойката е освободена под гаранция, всички чакат началото на процеса на 24 декември. Заплашва ги затвор - от пет до десет години.

Какво твърдят прокурорите

Областният прокурор на Бърлингтън Скот Кофина на пресконференция в четвъртък, когато представяше историята, отбеляза: "Това, което е ръководело организаторите на кампанията, изглеждаше твърде хубаво, за да е истина. И, за съжаление, се оказа, че не е".

"Цялата кампания е била основана на лъжа", допълни той.

Прокурорите смятат, че кампанията е била замислена месец преди да стартира.

Кампанията

Историята за първи път става популярна през ноември 2017 г., когато Кейт Макклър започва кампанията в GoFundMe, която е, както тя обяснява, за да се отблагодари на бездомник, който ѝ се притича на помощ на пътя. Има и снимка на Кейт и на Бобит, представен като ветеран и наркозависим, който живее по улиците от години. Двамата са застанали край пътя, където Бобит е извършило благородното си дело. 

Над 14 хил. души даряват пари, много от тях са вдъхновени от детайлите в историята - например как Бобит инструктира младата жена да заключи вратите на колата си, докато той се върне с кутия гориво от бензиностанцията.

Според прокурорите снимката е режисирана след като тримата се срещат, когато Макклър и Д' Амико отиват в казино близо до подлез, в който Бобит прекарва времето си.

Кога се объркват нещата

Връзката между тримата започва да излиза на светло през август, когато Бобит започва съдебни действия срещу двойката като я обвинява, че използва събраните средства за екстравагантен начин на живот.

След като бързо надхвърлят обявената предварително цел от 10 хил. долара, те купуват дрехи и нов кемпър на бездомника, но по-късно го карат да премести "дома на колела" извън техния имот.

В онлайн двамата обясняват на хората, които искат да дарят пари, че събраните средства ще отидат в два финансови фонда на сметка на Бобит, както и че ще наемат адвокат и финансов съветник, които да му помагат. 

"Всеки долар, до който се докосна той, отиде за наркотици", казва през август Д'Амико в интервю пред NBC.

Според разследващите тримата заедно измислили историята, с която да накарат хората да даряват.

    Какво се случва с парите?

    Двойката е изхарчила над 367 хил. долара за кола, почивки, скъпи чанти и залагане в казина, отбеляза прокурорът по делото.

    Бобит е получил около 75 хил. долара.

    В поредица от текстови съобщения, до които полицията достига, двойката се жали от невъзможността да си плаща сметките и дълговете, а  Д'Амико споделя плановете си как ще спечелят още, ако напишат книга по историята.

    След като изрази съчувствие към ветерана бездомник, прокурорът все пак го обвини, че е бил съучастник в кампанията, замислена от младата двойка.

    Бобит публикува подобна история във фейсбук още през 2012 г. - как е помогнал на жена, която е останала без бензин. Според разследващите и тримата в схемата трябва да носят пълна отговорност.

    В изявление пред Си Ен Ен говорител за сайта Go Fund Me, в който се събират дарения от хора на доброволен принцип, обяви, че хората, които са дарили за тази кампания, ще получат обратно парите си.