Тя дълго време пазеше мълчание, но малко по малко започна да напомня за себе си. Тази седмица Мелания Тръмп нададе глас и привлече вниманието на медиите, пише агенция Франс прес.
Публичното настояване на третата съпруга на американския президент Доналд Тръмп да бъде уволнена една негова съветничка свари всички неподготвени.
Разбира се, и други първи дами в историята на САЩ са се намесвали в работата на Западното крило - онази част от Белия дом, където работят президентът и близкото му обкръжение. Те обаче обикновено не са го правели открито.

"Нанси Рейгън успешно агитираше Доналд Рейган да бъде махнат от поста началник на канцеларията на Белия дом при управлението на Роналд Рейгън през 80-те години. Тя обаче го направи дискретно и без публично изявление", припомня Катрин Джелисън, преподавател по история в университета на Охайо.

Като заяви чрез говорителката си, че заемащата важен пост във влиятелния Съвет за национална сигурност Майра Рикардел повече не заслужава "честта да работи в Белия дом", 48-годишната Мелания Тръмп влезе в сблъсък с някои високопоставени представители на администрацията и принуди изпълнителната власт да обяви, че Рикардел напуска.

Майра Рикардел.

Според редица американски медии една от причините за спора е свързана с разпределянето на местата в самолета, с който първата дама посети Африка миналия месец.

"Винаги е имало напрежение между екипа на президента в Западното крило и този на първата дама в Източното крило. Разликата сега е, че президентът Тръмп изгради президентското си управление по модела на риалити шоу и че първата дама изглежда вече възприема същия тон", каза Кейт Андерсен, авторка на книга за историческото развитие на ролята на първата дама.

Бившата манекенка от словенски произход, която през 2005 г. се омъжи за 23 години по-възрастния от нея Доналд Тръмп и на следващата година получи американско гражданство, показа своята независимост още в първите дни, като заяви, че няма да се премести веднага във Вашингтон, за да може синът й Барън да завърши учебната си година в Ню Йорк.
Но щом се настани на булевард "Пенсилвания" 1600, тя прояви изключителна дискретност и наблюдателите напразно се опитваха да разгадаят тази жена, която системно биваше определяна като "загадъчна".

В интервю за телевизия Ей Би Си в средата на октомври, дадено по повод пътуването й в Африка, Мелания Тръмп даде първи признаци за промяна на тона.
Тя за пръв път възприе част от агресивната реторика на съпруга си към медиите.
Първата дама бе попитана защо в края на юни, отивайки на границата с Мексико, е решила да носи сако с надпис "Изобщо не ми пука, а на вас?".

Мелания с якето, на което пише: "Изобщо не ми пука, а на вас?".

Посланието бе адресирано към "левите медии и хората, които ме критикуват", отвърна тя.

"Искам да им покажа, че ми е все едно. Могат да критикуват колкото си искат, но това няма да ми попречи да правя каквото смятам за правилно", заяви Мелания Тръмп.

В четвъртък в реч във Вашингтон тя с леко раздразнение защити кампанията си за борба с онлайн тормоза, която от първия си ден поражда известно недоумение, защото съпругът й е известен със своите критични, агресивни или подигравателни изказвания в Туитър.

"Не съм изненадана, че критиците и медиите са решили да ме осмиват, защото съм взела думата по тази тема. Оставам решена да се захвана с този въпрос, защото той е изключително важен за изграждането на по-добър свят за децата ни", заяви тя.

Дали новото, по-видимо поведение на Мелания Тръмп ще е политически коз за Доналд Тръмп, който вече гледа към следващите президентски избори през 2020 г.? Може би, но уравнението е сложно.

"Едно от качествата на Мелания Тръмп, на което много хора се възхищават, е способността й да стои настрана от конфликти и спорове. За разлика от буреносния нрав на съпруга си тя като цяло е спокойна и сдържана в публичните си прояви. Ако поведението й се доближи до неговото, тя може да загуби част от спечелените симпатии", каза Катрин Джелисън. БТА