Бившият италиански премиер Силвио Берлускони, срещу когото бяха водени няколко дела, отново ще отговаря пред съда за подкупване на свидетел по дело за компаньонки, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
Съдът в южния град Бари насрочи първото съдебно заседание по случая за 4 февруари 2019 г.


Процесът е свързан със събития от 2008-2009 г., когато младият и амбициозен предприемач от Бари Джанпаоло Тарантини водел компаньонки на партитата, организирани в жилищата на Берлускони в Рим и Сардиния, за да привлече вниманието му. 
Обвинен в склоняване към проституция, Тарантини беше осъден на първа инстанция на осем години затвор, но обжалва и процедурата по обжалването още не е приключила.
Успоредно с това 82-годишният Берлускони е обвинен, че е платил на бизнесмена "стотици хиляди евро, осигурил му е правна помощ и работа", за да не издаде в хода на делото най-пикантните подробности от тези партита. 
Бившият премиер вече е обект на съдебни следствия и продължаващи дела за подкупване на свидетели в Милано, Сиена, Рим и Торино. Той е обвинен, че е платил милиони евро, купувайки мълчанието на участници в неговите партита.
Както и при останалите дела, медийният магнат не отрече, че е плащал на Тарантини, а обясни, че само е "помогнал на един човек и на семейство с деца, които са имали и все още имат сериозни финансови затруднения".
"Убедени сме, че след началото на процеса г-н Берлускони бързо ще бъде оправдан", коментира дългогодишният му адвокат Николо Гедини, цитиран от италианския в. "Република".