Мохамед вече е най-популярното име в норвежката столица Осло. Това обяви националната статистика в скандинавската държава, цитирана от местни медии. За първи път нехристиянско име оглавява тази класация, отбелязват от ведомството.

Това е много вълнуващо, е коментирал Йорген Оурен от статистическото бюро на Норвегия.

Общо 4801 момчета и мъже са наречени Мохамед или на производни на това име, показват данните. Традиционните имена Ян (4667) и Пер (4155) остават на второ и трето място.

През последните 4 години името Мохамед бе най-популярно при новородените, но за първи път повежда в общата класация на мъжките имена в Осло.

В момента Георги е най-разпространеното мъжко име в България, показва справка на Националния статистически институт (НСИ), изготвена по заявка на Клуб Z. Носят го 172 420 наши сънародници. Името Георги е неподвластно на модата и няма изразен пик, когато родителите са го избирали по-често. Така са наречени от новородени до лица на преклонна възраст в България.

Мъжете с името Георги са повече от Ивановците с около 5000 и от Димитровците – с около 43 000.  Името на Победоносеца продължава да бъде стабилно използвано и през последните години. През 2013 г. той е лидер и в актовете за раждане. Общо 1118 момчета са с кръстени Георги, което му отрежда първото място по популярност и сред новородените. На второ място е името Александър (1103), на трето е Мартин – 993 и едва на четвърто място е името Иван – 770 момчета. 

Най-често срещаните мъжки мюсюлмански имена са Мехмед - 16 000, Ахмед - 14 000, и Мустафа - 12 000.