Вицепремиерът Валери Симеонов подаде изненадващо оставка тази вечер малко след 19 ч.

Около 19,20 часа информацията бе потвърдена пред наш репортер и от "Обединени патриоти", а малко по-късно и от предствител на правителството. В 20 часа Симеонов даде кратък брифинг, а буквално минути след края му премиерът Бойко Борисов прие оставката.

В специалното си изявление пред журналистите в Министерския съвет Симеонов заяви:

"Благодаря за вниманието от ваша страна. Повиках ви, за да обявя пред вас моето лично решение да подам оставка в качеството си на вицепремиер на Република България в коалиционното управление на ГЕРБ и "Обединени патриоти". Причините са в продължаващата медийна кампания, особено от последните два дена, в която кампания като продължение на кампанията, която беше проведена спрямо мен по повод изявлението ми за протести пред Министерския съвет, но продължението на тази кампания вече поставя акцент не върху моята личност в качеството ми на поста, който заемам, а и върху народни представители от НФСБ.  Пак по същия начин – с частично публикуване на изказването, ваденето от контекста и вменяването на вина на мои съпартийци.

Вече ясно си давам сметка, че става въпрос за медийна кампания, от която се възползват съответно и определени политически сили. Наясно съм също така, че тази медийна кампания удря върху рейтинга и авторитета на правителството и се превръща в една пречка за нормалното функциониране на сегашното управление. Това аз не мога да си го позволя.

Повтарям - не става въпрос само за моята личност, не става въпрос и за партията, на която аз съм ръководител, но става въпрос за управлението на България. Управление, което определям, не само аз, но и моите партньори, като изключително успешно, едно от най-успешните, и аз не мога да си позволя да тежа на това управление като воденичен камък, създавайки условия, предпоставки за обществени настроения, протести и атаки не само от опозицията, но и от изнъпарламентарни партии, групи и цели групи на обществото."

Симеонов обяви, че не е стандартен политик, и не му е била "детската мечта" да бъде вицепремиер. Съгласил се само, за да е гарант за управлението. Решението е взел сам, след като се е консултирал с парламентарната си група и лидера на ВМРО и вицепремиер Красимир Каракачанов, а не му е било наредено от министър-председателя Бойко Борисов.

Ето какво каза още Симеонов:

"Това е причината аз да си подам оставката. Тъй като, както съм го казвал и друг път: не ми е детската мечта да бъда вицепремиер, и аз съм заел този пост, единствено и само защото настояваха моите партньори, да бъда като гарант на това управление, участвайки в него, като гарантирам подкрепата и на партията, която ръководя.

Затова съм вицепремиер и никога не съм поставял условията да бъда назначаван като такъв – по настояване на моите партньори аз поех тази отговорност. Повтарям: не ми е самоцел. От този пост не съм си и помислял, че въобще по принцип човек може да влиза в изпълнителната власт, за да вади някакви облаги и към настоящия момент считам, че най-правилната постъпка и от морална гледна точка е да не създавам проблеми на правителството на "Обединени патриоти" и ГЕРБ.

Повтарям - това е в резултат и на едно настроение, което до голяма степен дава сила и налива вода в мелницата на едни повсеместни протести и естествено, че моята постъпка цели да реши част от претенциите, да лиши протестите от тяхното основение, или поне частично.

Хайде сега да видим, след като вицепремиерът Валери Симеонов си подава оставката, дали ще продължават тези протести и с какви претенции!

А иначе, може би, аз разбирам това, че не съм добре приет в медийното пространство, тъй като пак повтарям аз не съм стандартен политик, аз съм човек, който смята, че трябва да се казва истината, че човек трябва да е честен, последователен, упорит и деен, и ефективен във всяко нещо, с което се захване. Така че няма никаква драма."

Вицепремиерът бе категоричен, че е действал единствено според съвестта си:

"Аз правя това, което ми диктува моята съвест, не го правя под никакъв натиск. И на въпроса дали ми е казал Борисов, отсега ви казвам, че няма такова нещо. Решението съм го взел още днес следобяд, след като съм се консултирал с моята парламентарна група, с моите партньори, по-специално с г-н Каракачанов и ето сега излагам своето решение."

Накрая, допускайки, че журналистите не се интересуват от работата му, Симеонов изброи част от дейностите си, които самият той смята за успешно завършени през последната година и половина:

"Ще си позволя да бъда малко досаден, да ви кажа с няколко изречения, които вероятно вас не ви интересуват, но за мене те са важни, защото това са нещата, които съм успял за година и половина с личните си усилия и с усилията на моя кабинет, и моите колеги народни представители да прокарам:

Първо - приключването, завършването на защитното преградно съоражение по границата с Турция;

Второ - обявяването му за обект от национално значение, което беше много важно, за да се ограничи достъпът до него;

- Осигуряването на неговата поддръжка, което също е много важно;

- Обезпечаването на вземане на решение от Министерския съвет за изграждането на втори лифт над Банско, което е много важно за икономиката, не само местната, но и националната;

- Прокарването на решение в ЮНЕСКО, в Бахрейн, което тотално промени предварителното решение на ЮНЕСКО за забрана на изграждането на този лифт и на съоръжението в Банско, което вече е проведено, както знаете. Сега чакаме решението на петчленен състав на Върховния административен съд по този въпрос. Дай, Боже, да бъде положително;

- Създаването на работна група за Витоша, също беше моя инициатива, с участието на община София и няколко министерства, които са пряко ангажирани със случая. Дай, Боже, и там да имаме положително развитие.

Това са лично мои инициативи.

- Решаването на етническите конфликти, проблемите в Асеновград и в "Шекер махала", където лично участвах и доказах, че тези проблеми могат да бъдат решавани и където тези конфликти бяха приключени успешно;

- Осигуряването на бизнеса със сезонна работна ръка чрез промяна на закона за трудовата миграция, което също стана под мое ръководство;

- Промяната и облекчаването на условията за получаване на синя карта;

- Предварителната работа по промяна на закона за българското гражданство и закона за чужденците, което дава възможност на нашите сънародници от Украйна да работят и да учат в България – също е наша заслуга;

- Обезпечаването на необходимите средства за ремонта и доизграждането на Българския културен дом в Будапеща, във връзка с работата с нашите общности зад граница;

- Спирането на подаряването на 700 дка на Бузлуджа на партията столетница БСП, което също беше подготвено като решение на Министерския съвет и беше спряно;

- Няма да ви споменавам за добре известните реакции, свързани с обезпечаването на нормалните условия за туризъм в България, които са свързани с прилагането на сега действащия закон за шума, създаването на нова законова база. И аз мисля, че там също можем да се похвалим с видими и чудни, така, слухови успехи.

- Осигуряване на водоснабдяване на КПП „Калотина“;

- Редица законови инициативи, свързани със закона за шума, който е готов; законът за хазарта, който също предстои да бъде гледан, след ратификацията от Европейската комисия; законите за местните данъци и такси и т.н., и т.н.

Това е моята равносметка за изминалата година и половина. Дай, Боже, всекиму, както се казва. Това е, което мога да кажа."

В края на изявлението си вицепремиерът в оставка не пропусна да предупреди опонентите си да не бързат да се радват:

"В заключение ще приключа с изречението: „Борбата продължава!“ Основанието за радост у моите опоненти е преждевременно. Благодаря за вниманието."

След края импровизирания брифинг, Симеонов отказа да отговаря на журналистически въпроси.

* * *

Оставката на вицепремиера идва след седмици на демонстрации, след като той коментира по адрес на протестиращите майки на болни деца:

"Тоя закон (за хората с увреждания - бел.ред.) беше започнат като опит да се угоди на една група кресливи жени, които спекулираха с децата си, манипулираха обществото, изкарвайки на пек и на дъжд тея уж болни деца без грам майчинско чувство и грижа за тях."

Тази вечер шествието на майките се отправи към Министерския съвет веднага след новината, като "Орлов мост" в центъра на София бе блокиран. Информацията за оставката на вицепремиера бе посрещната с хоро.

Вода в мелницата на недоволството срещу партията на Валери Симеонов, особено след изказването на вицепремиера по адрес на майките с увреждания, наля собственият му депутат Петър Петров. В интервю за Дарик радио той също реши да се изкаже по адрес на майките.

"Тези деца, моето дълбоко убеждение, е, че трябва да бъдат дадени в домове, където с тях да се занимават специалисти. Аз самият съм виждал това чудо - как тези деца, ненормални и изобщо във всяко едно отношение, как те изнасят концерти, как рисуват, но моето дълбоко убеждение е, че тези деца трябва да бъдат дадени в домове, където специалисти да се занимават с тях и да ги развиват", зави Петров, като от изказването има аудиозапис.

Това обаче не попречи на НФСБ да се обяви в защита на депутата си, обявявайки това изказване за фалшива новина.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов се разграничи от думите на Петров и препоръча на тези, които не знаят как да се изкажат, изобщо да не се изказват. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов пък се извини от името на Петров. Всичко това се случи часове преди Симеонов да обяви оставката си.