Кипър и България направиха 1:1 в мач от група 3 на дивизия С в Лигата на нациите. Същият е резултатът и в двубоя Словения - Норвегия, така и "лъвовете", и "викингите" запазиха шансове за първото място, даващо право на елиминации за Евро 2020.

Ситуацията остава без промяна - всичко ще се реши в понеделник, когато България приема Словения, а Норвегия гостува на Кипър. Скандинавците остават с по-добра голова разлика - 5:2 срещу 6:4. Двата претендента имат по 10 точки.

Нашият тим изпусна победата в Никозия, създаде много повече голови ситуации. Нещо повече - беше напът да не вземе и точка, но в 89-ата минута Николай Димитров изравни от дузпа. Норвегия също изравни в края (85-ата минута) на терена на Словения.

Мачът ще влезе в историята с друго. Георги Петков излезе като титулярен вратар и на 42 години и 253 дни стана най-възрастният страж в европейския футбол в официална среща. Това е рекорд. Ветеранът замени контузения Пламен Илиев, а много вероятно е да пази и в последния сблъсък в понеделник.

Домакините поведоха чрез Захариу в 24-ата минута, когато направиха контра след грешка на Ивелин Попов. Малко след това футболистът на "Спартак" (Москва) пропусна да се реабилитира. Българите натиснаха в края на полувремето. Божидар Краев бе близо до изравняване в 37-ата, топката бе избита от голлинията. В този момент нашите едва ли са предполагали, че кипърците ще направят това още два пъти до края на срещата.

В 45-ата топката премина край рамката след удар с глава на Георги Костадинов.

"Лъвовете" започнаха много активно втората част и бързо започнаха да объркват съперника с бързите си и разнообразни атаки. Тодор Неделев отправи бомбен удар, при който вратарят Панаи изби топката, но в ситуацията можеше да си вкара автогол. 

След това "трикольорите" предизвикаха няколко разбърквания пред вратата на Панаи. Имаха и претенции за дузпа, като в най-интересната ситуация наистина остана впечатление за нарушение срещу влезлия като смяна Спас Делев. Съпрокосновение имаше и при акция на Ивелин Попов.

В 84-ата кипърският вратар изуми със страхотен рефлекс и парира удар с глава на Николай Бодуров, веднага след това имаше още една намеса. Обсадата продължи, а в 88-ата минута Попов отново бе спрян в пеналта и този път шведският съдия Ал Хаким отсъди наказателен удар. Николай Димитров не сбърка, а българите тръгнаха за пълен обрат.

В добавеното време Васил Божиков също стреля от "втория етаж", а защитник спря топката на голлинията. За повече нямаше време.

Все пак трябва да се отбележи, че домакините на два-три пъти пропуснаха да решат може би всичко при 1:0, като най-близо бе Артиматис при центриране в средата на второто полувреме.

Добър мач за българския отбор - може би най-силният като начин на игра, най-вече в нападение, в Лигата на нациите.

В същото време Словения едва не срази Норвегия - 1:1. Вербич откри още в 9-ата минута. В 73-тата Берич заби и втори гол, който обаче не беше зачетен заради засада - доста спорно решение. 

В 85-ата бившият играч на "Литекс" Бьорн Йонсен изравни.