Какво е направила Тереза Мей след драматичното петчасово заседание на кабинета си миналата седмица, когато той беше на ръба на разпада заради несъгласия с проектоспоразумението с ЕС за "Брекзит"?

Каквото прави почти всеки българин в такива случаи: сипала си. По-точно, сипал й съпругът й, железният Филип.

Двама старши и двама младши министри изоставиха Мей миналия четвъртък, след като тя представи на правителството си проекта на сделката с ЕС. Сред тях беше вторият за периода на преговорите министър за "Брекзит" Доминик Рааб. Вчера Мей го смени със Стивън Баркли. А предшественикът на Рааб, Дейвид Дейвис прогнозира, че британският парламент  ще отхвърли постигнатото в мъчителни преговори споразумение. На всичко отгоре бунтари в парламентарната група на Мей успяха да предизвикат вот за нейната смяна, насрочен за идния вторник. Успеят ли, цялата досегашна "къща от карти" на "подредения Брекзит" рухва и Британия и Европа се отправят към хаотичен развод с трудно предвидими последствия.

Как крехките рамене на британската министър-председателка носят товара на оставките, интригите, непочтените нападки? С подкрепата на верния й Филип, казва тя в интервю за таблоида "Дейли мейл" тази сутрин. 

Него го боляло повече от самата Мей от дълбоките душевни рани, които й нанасяли депутатите. Долната камара на британския парламент, Камарата на общините, е сцена на безмилостни дебати.

Филип налял на своята Тереза голяма чаша уиски, когато тя се върнала изтощена в 11 часа вечерта от заседанието, с което миналата седмица започнаха може би най-трудните и решителни дни на премиерството й. А за вечеря и предложил фасул с препечени филийки. 

Мей разказва, че тя отворила консервата, а той направил ястието и после измил чиниите.

"Женени сме от 38 години, това е дълго време", казва Мей. "Той е моята скала. От огромна важност е да има някой, който да те подкрепя, който не е част от сложностите на политиката, но е там да ти бъде човешка опора". 

Пред изданието премиерката призна, че проектът на договор за Брекзит не е перфектен, но допълни, че тя заслужава похвали, защото е сложила край на свободното движение между Великобритания и останалата част от ЕС.

Мей каза, че е доста подразнена от това, че малцина са я похвалили, че се е захванала с основната причина, поради която милиони гласуваха за прекратяване на връзките с Брюксел, а именно контролирането на имиграцията посредством прекратяване на свободното движение.

"Като вътрешен министър в продължение на шест години, направих най-доброто, за да намаля имиграцията, като едната ми ръка беше завързана зад гърба, защото не можех да направя нищо за хората идващи от ЕС. Сега ние можем. Свободата на движение приключва", казва Мей в интервюто, публикувано на челно място в изданието.

В него тя изтъква и други свои постижения, които ще произтекат от Брекзит - край на плащането на големи суми на ЕС и край на юрисдикцията на Европейския съд, излизане от общата селскостопанска политика, от общата политика за риболов, от митническия съюз, от единния пазар и придобиване на независима търговия. 

На въпрос дали ЕС може да наложи вето на излизането на Великобритания от митническия съюз, Мей е категорична, че "ние ще имаме бъдещи отношения, при които ние няма да сме в митническия съюз".

Екип на Клуб Z и БТА