За последното денонощие един от ключовите производители на компютърни видеокарти - Nvidia - загуби 18% от акциите си.

Повод за това е докладът на компанията за приходите ѝ от второто тримесечие на годината. Той показва приходи от 3,18 млрд. долара, с 21% повече от същия период на 2017 г.

Защо тогава обаче компанията губи на борсата?

Причината е в т.нар. крипто-махмурлук. Популярността на криптовалутите, която избухна в последните 2 години, доведе до сериозен ръст както в стойността, така и в очакванията към производителите на видеокарти.

Доскоро компаниите за видеокарти правеха големите си приходи от най-скъпите чипове, нужни за мощни машини, на които да се играят компютърни игри.

В последно време обаче друга ключова употреба се появи на хоризонта - "копаенето" на криптовалути. Множество ентусиасти по света си поръчваха по 5, 10, 20, дори 100 видеокарти от средния клас и ги впрягаха в генерирането на биткоин, етериум или друга популярна криптовалута.

С времето обаче това копаене стана тежко за видеокартите, произведени с друга цел. Продажбите спаднаха и Nvidia например се оказаха с твърде много бройки от модела Pascal. По-сериозните "копачи" пък започнаха да поръчват специални машини, произведени точно за "копаене" и далеч по-ефективни. А сривът на биткоин след първоначалното главоломно покачване също не подейства добре.

Но дали е виновен само "крипто-махмурлъкът"?

Според някои анализатори това може да е валидно оправдание за реакцията на борсата в момента, но не и в дългосрочен план.

От една страна са крипто-валутите, но от друга е цялостния свръхоптимизъм на акционерите и борсовите играчи към технологичните компании. Акциите на Nvidia спаднаха от 226 на под 200 долара за една, но дългосрочните наблюдатели на пазара твърдят, че практически и това е твърде високо.

Не помага и фактът, че компанията обяви нова видеокарта, която всички нейни фенове очакват и затова не бързат да купуват нещо от досегашния им каталог. Така че голям процент от загубата им може да е изцяло временен проблем.

Проблемите на Nvidia може да изглеждат като проблеми само на специалистите в сферата на видеообработката или на тийнейджърите, които искат да играят "най-яките" компютърни игри. Но видеокарти са нужни във всеки компютър и техните цени пряко влияят на целия пазар.